Синтетичний натуральний газ (SNG) - перспективи застосування в Україні

07 травня, 20:07

Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників ринку LPG з закликом популяризувати дану технологію змішування пропану з повітрям для органів влади, міністерств та різних місцевих промислових асоціацій.

Просимо ознайомитись з презентацією SNG від WLPGA, після презентації ми розглянемо перспективи застосування SNG в Україні

 

Синтетичний натуральний газ (SNG) - перспективи застосування в УкраїніСинтетичний натуральний газ (SNG) - перспективи застосування в УкраїніСинтетичний натуральний газ (SNG) - перспективи застосування в УкраїніСинтетичний натуральний газ (SNG) - перспективи застосування в Україні

 

Де можуть застосовуватись SNG міксери:

1. Промислові підприємства, для повного заміщення природного газу.
Ми змішуємо пропан-бутан з повітрям і подаємо синтетичний натуральний газ на території промислового підприємства. Компанія ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ» має штат спеціалістів з унікальним досвідом по запуску SNG міксерів. Наша компанія встановила 8 змішувачів в Україні - 6 SNG систем із змішувачем KRM і 2 SNG системи із змішувачем серії KVM (подивитись фото та опис можна тут https://ukravtonomgaz.ua/blog/zmishuvach-propan-povitrya-propane-air)

2. Промислові підприємства для часткового заміщення природного газу 5-15%
У даному випадку пропан-бутан підмішується в природний газ. Такі системи вже популярні в країнах Євросоюзу у зв‘язку з постановою по обов’язковому зменшенню споживання природного газу на 15% (детально тут https://ukravtonomgaz.ua/news/cil-skorochennya-popitu-na-gaz-na-15-oficiyno-zatverdzhena-evropeyskoyu-radoyu). Для України поки що це не актуально через відсутність нормативних актів по погодженню, підключенню та обліку палива. Найбільший інтерес в Європі до таких проектів у підприємств, які генерують та продають електроенергію на енергоринок.

3. Оператори регіональних газових мереж середнього тиску.
Такі проекти актуальні для США. Там на законодавчому рівні оператори газотранспортних систем зобов’язані будувати резервні станції синтетичного натурального газу для використання при аварійних чи пікових режимах газотранспортної системи натурального газу. Тобто SNG подаєтся в газопроводи натурального газу при падінні тиску або калорійності. Оптимальний тиск для роботи 1-3 бар. Але в США є проект з подачою SNG тиском 9 бар, що досягаєтся за допомогою чистого пропану без сумішей бутану.

4. Виробники біометану.
Найбільш актуально це для Німеччини. Там на законодавчому рівні встановлено, що біометан, який подаєтся в газотранспортну систему повинен мати в своєму складі до 10% пропану для збільшення калорійності та тиску газу. Наприклад, в Польщі цей показник пропану 3-5%. В Україні поки що ця тема калорійності біометану не піднімаєтся, але це питання часу.

5. Населені пункти - села, міста, мегаполіси.
Найбільш відомі SNG проекти по газопостачаню мегаполісів в південій Америці - це установка SNG продуктивністю 70 000 куб м за годину в Буенос-Айрос (Аргентина) та установка SNG продуктивністю 68 000 куб м за годину в Сантьяго (Чилі). В США для газопостачання міст багато установок SNG продуктивністю від 10 000 до 35 000 куб м за годину. У Радянскому Союзі в 70-х роках до масової газифікації природним газом теж були популярні проекти газопостачання синтетичним природним газом. Спеціалісти нашої компанії ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ» прораховували вартість газифікації одного з населених пунктів Територіальних громад на Західній Україні, але нажаль проект «не знайшов свого інвестора».

 

Змішувач пропан-повітря Propane-AirЗмішувач пропан-повітря Propane-Air

 

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.