Ціль скорочення попиту на газ на 15% офіційно затверджена Європейською радою

03 квітня, 18:15

30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського Союзу, щодо 15% скорочення власного попиту на газ. Згідно з ухвалою, за Радою збережено право ініціювання «попередження Союзу» про безпеку газових поставок, з обов'язковим у такому разі зниженням попиту на ПГ.

Я рада, що Рада швидко прийняла цю постанову. Економія газу має вирішальне значення для ЄС, для досягнення своїх цілей щодо зберігання газу та підготовки до наступної зими.

Ебба Буш, міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції.

 

Для країн Євросоюзу Регламентом встановлено мету, яка є добровільною, щодо зниження обсягів використання природного газу на 15%, починаючи з 1 квітня 2023р. та закінчуючи 31 березня 2024р., порівняно із усередненим споживанням з 1 квітня 2017р. до 31 березня 2022р. Кожна з країн має право самостійно обирати заходи, необхідні для ефективного досягнення поставленої мети.

Діаграма, що показує споживання природного газу в ЄС із серпня по січень із 2017 по 2021р. (У середньому) порівняно з аналогічним періодом 2022-2023рр.

Діаграма, що показує споживання природного газу в ЄС із серпня по січень із 2017 по 2021р. (У середньому) порівняно з аналогічним періодом 2022-2023рр.

 

У період із серпня 2022 року по січень 2023 року країнами Євросоюзу загалом було скорочено обсяг споживання ПГ на 19%, що становило 41,5 млрд кубометрів.

Скорочення обсягів споживання є результатом загальних правил, які були прийняті влітку 2022 року (що встановлюють своєю метою добровільне зниження кількості споживання природного газу на 15% у період із серпня 2022 р. до березня 2023 р., порівняно із усередненим споживанням за останні п'ять років, з наданням права кожної із країн членів Євросоюзу самостійного вибору виду заходів для найефективнішого досягнення мети).

Обсяги заощадженого газу значно варіюються у різних державах: у деяких із них досягається лише невелике скорочення, тоді як в інших – зниження споживання становить понад 40%.

Загалом скорочення попиту на ПГ значно впливає на посилення безпеки енергопостачання.

Інфографіка, що надає дані споживання ПГ державами Євросоюзу періодів 2017-2023рр. і з серпня 2022 року по січень 2023р., наочно показує 19% падіння за останнє півріччя.

Прийнятим регламентом передбачено зміни щодо надання звітності для країн Євросоюзу. Кожна з цих країн надаватиме один раз на два місяці відомості про отриману економію.

У разі оголошення попередження Союзу дані потрібно було б повідомляти щомісяця. На добровільній основі держави також можуть давати дані споживання енергії у межах окремих секторів.

Регламент включає також додаткове положення, яке використовується при розрахунку кількості споживання газу, яке передбачає вирішення наявної проблеми зростання кількості використання газу в країні ЄС, пов'язаного з переходом з твердого палива (вугілля) на ПГ, що використовується для опалення.

При цьому гнучкі умови, які надаються членам Євросоюзу для досягнення зазначеної мети, як і раніше, зберігаються.

Підстави для ухвалення постанови

Пропозиція була представлена комісією 20.03.23г. згідно зі ст.122 Договору про функціонування Євросоюзу, розроблена для надзвичайних ситуацій. 28.03.23г. Європейською радою було досягнуто політичного консенсусу за даною пропозицією. 30.03.23г. Постанова прийнята письмово, далі - розміщена на сторінках Офіційного журналу ЄС та набирає чинності з 1.04.23 року.

Ухвалена постанова є винятковим та надзвичайним заходом, що діє протягом обмеженого часу.

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.