Природний газ, скраплений газ – що вибрати?

07 лютого, 21:35

У країнах Європи скраплений нафтовий газ є найпопулярнішим видом серед усіх енергоносіїв.

 

Природний газ, скраплений газ – що вибрати?

 

В Україні, незважаючи на наявність газотранспортної системи, здатної постачати природний газ практично у всі куточки нашої країни, все більше споживачів відмовляється від використання природного газу, віддаючи перевагу альтернативним джерелам енергії. Причиною таких відмов стали неодноразові підвищення тарифів на природний газ, постійні загрози зупинки транзиту газу через територію України, а потім і повномасштабна військова агресія Росії, яка раніше була основним постачальником цього виду палива.

 

Пропан-бутан в даний час обігріває безліч приміщень різного призначення.

 

На сьогоднішній день скраплений газ набув свого поширення як у промисловому секторі (металургійна галузь, різні виробничі підприємства), так і в аграрних господарствах (зерносушарки та ін. обладнання). Пропан-бутан в даний час обігріває безліч приміщень різного призначення. Така популярність скрапленого газу цілком зрозуміла, вона обґрунтована економічною вигодою.

Що таке природний газ?

Природний газ - горюча вибухонебезпечна речовина, яка не має кольору та запаху. Його хімічний склад є сумішшю вуглеводнів, основна маса з яких - це метан (понад 80%), решта - це гази: етан, пропан, бутан, водень, сірководень, вуглекислий газ, азот і гелій.

Перед поставкою споживачам у суміш природного газу додається одорант, що має яскраво виражений сильний запах. Ця добавка допомагає вчасно виявити витоку газу в місцях його зберігання, транспортування та використання, щоб не допускати його накопичення та вибуху.

Після видобутку та первинної обробки газ, вже як продукт, потрапляє на газовимірювальну станцію, де знаходиться вузол комерційного обліку. Там же регулюється якість палива та кількість метану у його складі. Далі газ вирушає до єдиної газової системи країни.

Станом на листопад 2004 року наша країна займала 33 місце у світі за кількістю підтверджених запасів цього ресурсу (561 мільярд кубічних метрів).

Плюси та мінуси природного газу

Переваги:

Якщо розглядати екологічну складову різних видів енергоресурсів, то природний газ вважається "найчистішим" з них і навіть отримав назву "зеленого палива".

  • За теплогенерацією він не поступається рідким або твердим видам палива і може використовуватися як енергетичне або технологічне паливо.

  • У порівнянні з ядерною енергією або термоядерним синтезом природний газ значно безпечніший.

  • Запаси природного газу мають обмежений ресурс, але поки що в природі їх є значна кількість, якої має вистачити на багато десятків років.

  • Оскільки природний газ вже давно визнаний основним джерелом енергії, газова інфраструктура добре розвинена та оптимізована.

Все це, безумовно, стосується переваг природного газу.

Однак, в основному для бізнесу, є і свої недоліки:

  • Транспортування та підключення монополізоване.

  • Узгодження у держустановах та будівництво займають дуже багато часу (не менш ніж півроку).

  • Будівництво газопроводу - досить витратний захід, до того ж, газова магістраль, куди йде підключення, має обмежену пропускну спроможність.

  • Невисока калорійність палива (7000–8000 ккал/м3).

  • Витрати з перевірки лічильників та ТО.

  • Необхідне добове планування споживання (все, що випадає з графіка, може мати вищу вартість).

  • Нестабільний тиск у магістралі та можливість відключення від мережі внаслідок політичних конфліктів чи аварій.

Що таке скраплений газ?

Скрапленим газом називають природний вуглеводневий газ, що знаходиться у звичайних умовах у газоподібному стані, але при зниженні температури та збільшенні тиску до певних значень стає рідким, що робить його зручним для зберігання та транспортування.

 

Що таке скраплений газ?

 

Вуглеводневий газ одержують при видобутку нафти (як супутній газ) або при її переробці на переробних комбінатах, а також на газових родовищах. Нафтовий газ складається з безлічі газів та домішок, серед яких варто виділити пропан і бутан, що легко змінюють свій агрегатний стан з газоподібного на рідкий. Їх перевагою також є "летючість", і, відповідно, простота використання.

Особливу цінність, як сировини для отримання скрапленого газу, представляють супутні нафтові гази, які утворюються при сепарації нафти. Нафта містить велику кількість розчинених вуглеводневих газів, і при її переробці на виході з сепаратора одержують суміш, у якій близько 30% становить пропан, 30 або 35% - бутан, та інше - бензин. З цієї причини пропан та бутан, необхідні для скрапленого газу, часто отримують на бензинових заводах.

Склад газів, одержуваних при деструктивній, термічній і термокаталітичній переробці нафти, має суттєві відмінності від природних супутніх нафтових газів (одержуваних при видобутку сирої нафти), а також від природних газів, що видобуваються в газових родовищах. Ці штучні нафтові гази містять у складі ненасичені олефінові вуглеводні – дуже важливу сировину, що використовується у різних процесах органічного синтезу.

Скраплений газ, його переваги та недоліки

У країнах Європи скраплений нафтовий газ є найпопулярнішим видом серед усіх енергоносіїв. На думку фахівців, обігрів внутрішніх приміщень різного призначення за допомогою пропан-бутану є найвигіднішим (порівняно з природним газом, електрообігрівом, а також обігрівом рідким або твердим паливом).

Переваги:

  • Економність. У порівнянні з дизельним паливом та електроенергією, використання LPG більш економічно вигідне. У порівнянні з природним газом, ціна LPG може бути нижчою до 25%.

  • Вигідні інвестиції. Вартість встановлення автономної системи газифікації (LPG) буде нижчою від вартості підключення до магістралі природного газу.

  • Незалежність від якості енергоносіїв (автономна газифікація дозволить не залежати від будь-яких обмежень).

  • Екологічність, у порівнянні з дизпаливом, дровами або пелетами (LPG при згорянні не залишає гару та діоксинів на продуктах, наприклад, зерні).

  • Відмінно підходить як резервний енергоносій на підприємстві.

  • Виключається розкрадання.

  • Швидке встановлення системи автономного газопостачання.

  • Ефективність (калорійність пропан-бутану втричі вища, ніж у природного газу, що дозволяє набагато швидше здійснювати нагрівання).

Варто відзначити і недоліки LPG:

  • Зміна ціни палива в залежності від сезону.

  • Необхідність проходження погодження у дозвільних установах перед монтажем системи.

  • Потрібен контроль якості палива та планове ТО.

  • Ліцензія від ДФС.

  • Дотримання жорстких умов розміщення газгольдерів на підприємствах.

Що краще для підприємств: природний газ чи LPG?

До переваг використання скрапленого газу перед природним на підприємствах слід віднести: високу теплову ефективність, простоту застосування, низькі витрати на обслуговування, екологічність, просте та дешевше підключення (порівняно з природним газом), можливість підключення об'єктів, віддалених від централізованого газопостачання, мобільність, можливість використання системи як резервного енергоносія у разі аварій.

 

Що краще для підприємств: природний газ чи LPG?

 

З цього можна дійти висновку, що впровадження систем автономної газифікації з використанням скрапленого газу підприємствами будь-яких масштабів - це вигідно і зручно.

Головним і першочерговим завданням замовника встановлення автономної системи опалення є правильний вибір компанії, що спеціалізується на наданні комплексних послуг у даній сфері.

Компанія Укравтономгаз бере на себе зобов'язання щодо вирішення будь-яких питань, пов'язаних із газифікацією об'єкта замовника, включаючи розробку проектної документації, постачання газового обладнання, будівельно-монтажні роботи, погодження об'єкта будівництва з різними бюрократичними інстанціями, сервісне обслуговування, забезпечення безперебійної доставки скрапленого газу споживачеві.

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
80
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
153
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
129
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,027
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
539
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
191
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
228
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
393
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
139
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
98
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
227
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,102
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.