Ємності для газу - що являють собою та які бувають

11 березня, 11:07

Що таке ємність для газу? Це металевий резервуар циліндричної форми, встановлений стаціонарно та використовуваний для зберігання газу різного походження. Поширені також інші назви: газгольдери, резервуари, бочки, цистерни.

 

Ємності для газу - що являють собою та які бувають

 

Газові резервуари також використовуються при змішуванні різних газів для отримання необхідного складу та концентрації, при розфасовуванні вмісту по інших балонах чи цистернах для газу, або для підтримки необхідного тиску всередині замкнутих систем газорозподілу.

Ємності для зберігання пропан-бутану встановлюються на об'єкті споживання (на ділянці замовника, неподалік будинку, котеджу, дачі, поруч із підприємством або виробничим цехом).

 

Зелений колір ємності

 

Колір ємності може бути будь-яким, зазвичай їх забарвлюють у білий, синій, сріблястий або зелений кольори.

 

Синій колір ємності
Білий колір ємності
 
Принцип роботи газгольдера

Принцип дії газгольдерів ґрунтується на здатності скрапленого газу випаровуватися. Через заправний клапан до необхідного рівня заливається скраплений газ, який після цього випаровується та заповнює вільний простір ємності, надходячи далі у розподільчу систему і далі до споживача. По мірі витрати палива, цистерна для газу вимагає дозаправки.

Як часто потрібно заправляти газгольдер?

Правильно підібране обладнання вимагає заправки не частіше ніж один раз на рік. Але кількість необхідного палива та частота заправок залежить від споживаного обсягу зрідженого газу мешканцями та побутовими системами.

Скільки кубів газу йде на опалення будинку?

Наприклад, будинок площею близько 150 м2 на одну сім'ю з 4-х осіб, споживаючи приблизно 20 000 кВт/год на рік, для опалення та підігріву води використовує близько 2900 л газу.

Конструкція

Конструктивно резервуар для газу складається з корпусу циліндричної форми великих розмірів, виготовленого з листової сталі. Поверхня фарбується спеціальними стійкими складами, що захищають метал від впливу навколишнього середовища. Для заповнення ємності у верхній частині встановлена горловина. Стандартний варіант конструкції включає такі елементи:

  • клапан для видалення конденсату;
  • манометр;
  • запобіжний клапан;
  • редуктор для регулювання робочого тиску;
  • наповнювальний клапан;
  • індикатор наповнення ємності.
 
Типи газових резервуарів

Розрізняють дві групи ємностей для зберігання газу:

  1. горизонтальні;
  2.  вертикальні.

 

Горизонтальні газгольдери більш практичні та затребувані, оскільки їх встановлення можливе у будь-якій місцевості, незалежно від ландшафту. Технологічно вони більш придатні для процесу випаровування газу (більша площа поверхні випаровування рідини, тому їх можна використовувати навіть без додаткового обладнання, що полегшує цей процес).

Вертикальні резервуари найбільше підходять для ділянок невеликої площі. Однак через технічні особливості застосовуються набагато рідше.

За типом монтажу:

  1. підземні (встановлюються в підготовлені котловани і засипаються ґрунтом чи піском);
  2. наземні (установка виконується на підготовлену основу – плиту).

 

Підземні ємності під газ можна експлуатувати будь-якої пори року, без загрози замерзання, і вони безпечніші.

 

Підземні ємності під газ

 

Наземні типи вимагають дотримання низки умов безпеки, займають корисну площу на території, і в зимовий сезон (при мінусових температурах) виникають складнощі з випаровуванням скрапленого газу (ця проблема вирішується встановленням спеціального обладнання).

 

Наземні ємності під газ

 

Як правильно встановити ємність під газ

Ідеальний варіант, за порадою фахівців, - придбання газгольдерів та замовлення послуг з монтажу системи в одній і тій же компанії, з чітким дотриманням правил та певних етапів, що варіюються, залежно від вибору місця розміщення.

Етапи проектування та монтажу системи автономного газопостачання

 

Етапи проектування та монтажу системи автономного газопостачання

 

1. Складання плану та проекту з автономного газопостачання.
2. Визначення місця встановлення
3а.Підготовка котловану (варіант підземного розміщення)
3б.Підготовка поверхні та укладання бетонної плити (варіант наземного розташування)
4. Підготовка траншеї для укладання труб
5. Узгодження терміну доставки цистерни
6. Доставка резервуару під газ
7. Укладання трубопроводу
8. Введення в будівлю
9. Монтаж системи
10. Оформлення документації щодо налаштування системи
11. Перевірка необхідних сертифікатів контролю якості, прийом системи
12. Постачання LPG
13. Введення в технічну експлуатацію системи постачання
14. Заправка цистерни пропан-бутаном
15. Інструктаж з користування системою

Обслуговування та безпека

Як подивитись скільки газу в ємності?

 

  1. За допомогою класичного датчика (аналогового індикатора, який розташований із зовнішнього боку панелі приладів наземного газгольдера, або під кришкою люка підземної ємності).
  2. За допомогою цифрового індикатора рівня (дозволяє відстежувати рівень заповнення за допомогою програмного забезпечення, а також отримувати нагадування у вигляді повідомлень про необхідність чергової доставки).

 

Арматура газгольдера з LPG (зі звичайним датчиком)

Арматура газгольдера з LPG
Арматура газгольдера з LPG

 

  1. Індикатор змісту (рівень відображається у відсотках; газова цистерна може заповнюватися до 85%, простір, що залишився, необхідний для регулювання коливань тиску при зміні температури).
  2. Запобіжний клапан (встановлюється для захисту резервуара від перевищення тиску; при перевищенні 15.6 бар відбувається автоматичне відкриття, та надлишок тиску скидається).
  3. Заправний клапан (фітинг для підключення заправного шланга бочки).
  4. Клапан відбору рідини (використовується в основному на виробництвах для спустошення цистерни; він має заглушку; для запобігання випадковому відкриванню маховик завжди викручено).
  5. Клапан для відбору проб газу (маховик, захисна система від переповнення, манометр з діапазоном до 25 бар, контрольний штуцер з ущільнюючою кришкою, і штуцер, що має ліве різьблення з встановленим регулятором тиску).

 

Чи безпечні ємності із пропан-бутаном?

Заходи, що вживаються відповідно до законодавчих вимог, дозволяють убезпечити використання ємностей під газ навіть у зонах з високим рівнем ґрунтових вод (при затопленні). "Технічні правила для скрапленого газу" містять усі необхідні рекомендації. В них описано як правильно поводитися з пропан-бутаном, а також встановлювати і обслуговувати відповідні сумісні системи.

У правилах також є відповіді на такі питання:

  • Де можна розмістити цистерну для ЗВГ
  • Як часто її слід оглядати
  • Кому дозволяється робити огляди резервуарів

 

Дані специфікації створені для забезпечення безпечної експлуатації та поводження з установкою автономного газопостачання. До початку експлуатації газгольдера користувач проходить докладний інструктаж. Безпечна робота на постійній основі забезпечується також регулярним ТО спеціалістами. За потреби можна звернутися за технічною підтримкою до аварійної служби постачальника LPG.

Необхідні заходи безпеки:
  • Ємність з LPG вимагає надійного захисту від несанкціонованого доступу: панель приладів повинна закриватися кришкою; наземні об'єкти мають бути огороджені; підземні цистерни мають функціональний захист від пошкодження навколишнім ґрунтом.
  • Газгольдери вимагають підвищеного захисту від пожежної небезпеки. Будівля, в якій зовнішні стіни складаються з негорючих матеріалів, що знаходиться поруч із ємністю наземного (або напівназемного) типу, не несе пожежної загрози. Будівля з віконними отворами, через які в момент пожежі може потрапляти теплове випромінювання на цистерну, повинна розташовуватися на відстані не менше 3-х метрів, інакше вживаються додаткові захисні заходи: встановлюють захисну стіну або пластину радіаційного захисту.

 

Місця встановлення резервуарів з LPG повинні бути на постійній основі позначені знаками:

Місця встановлення резервуарів з LPG повинні бути на постійній основі позначені знаками

 

  • Попереджувальний знак "Попередження про вибухонебезпечне середовище"
  • Попереджувальний знак «Попередження про легкозаймисті речовини»
  • Знак заборони «Доступ сторонніх осіб заборонено»
  • Знак заборони «Заборонено відкрите полум'я, вогонь, відкриті джерела займання та паління»

 

!!! Внесення змін (що не пройшли погодження) до системи, або поряд із газгольдером ЗАБОРОНЕНО. У разі потреби будь-яких змін, слід звернутися до постачальника LPG, або дилера газової ємності.

Правила поведінки при виявленні запаху газу

Для безпеки застосування в скраплений газ, що не має запаху, додаються спеціальні сильно пахкі добавки. Це дозволяє виявити навіть незначні витоки речовини.

Виявивши запах газу, слід зробити такі дії:

  1. Не панікувати! Усі рекомендації мають бути виконані спокійно та виважено.
  2. Не розпалювати вогонь та виключити іскріння. Не палити, не користуватися сірниками чи запальничками. Не вмикати вимикачі світла, не виймати електричні вилки з розеток та не використовувати телефон у приміщеннях.
  3. Відкрити вікна і двері для зниження концентрації газу, що накопичився в приміщенні. !!! Не можна вмикати електричну витяжку або вентилятор, щоб не було іскри!
  4. Закрити запірний кран та кран відбору проб газу на цистерні.
  5. Попередити всіх сусідів по будинку, двору чи ділянці, щоб вони випадково не зателефонували і швидко покинути приміщення.
  6. Викликати екстрену службу постачальника газу.

 

Деякі рекомендації щодо використання пропан-бутану

При користуванні скрапленим газом необхідно контролювати рівень його залишку (залишок у цистерні має становити не менше ніж 20% загального обсягу). Якщо в ємності залишається занадто мало газу, а потім вона заповнюється новим паливом, це може спричинити спрацювання запобіжного клапана (через різку зміну тиску). Для його розблокування доведеться викликати спеціаліста служби. Крім цього, потрібно врахувати час доставки нового пропан-бутану, на це знадобиться декілька робочих днів.

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
85
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
155
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
132
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,037
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
546
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
194
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
231
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
396
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
142
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
102
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
230
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,108
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.