У пошуках природного газу

23 вересня, 10:07
Ситуація на газових ринках Європи та можливості для України

 

Ситуація на газових ринках Європи та можливості для України

 

Повномасштабна військова агресія росії призвела до різкого зниження коштів у нашій країні, що створило для України дуже складну ситуацію напередодні початку опалювального сезону. Зрозуміло, що імпортувати газ у четвертому кварталі 2022 року ми зможемо навряд чи. Але наразі, поки в підземних сховищах є газ, це не є критичним, оскільки запасів має вистачити до кінця 2022 року. Але чи зможемо ми імпортувати його у першому кварталі 2023 року, коли така необхідність виникне?

Аналізуючи дані відкритих джерел, можна зробити деякі прогнози щодо цієї теми.

На сьогоднішній день ситуація на ринку природного газу в ЄС впливає не лише на ціни, страждають економіки всіх країн Європи. Особливо це стосується тих країн, які були повністю залежними від російських постачань і не мали альтернативних джерел.
 
Надзвичайна ситуація з цінами на енергоресурси вимагала узгодженого загального рішення і 9 вересня міністри країн Євросоюзу погодили низку дій щодо пом'якшення впливу високих цін та підтримки заходів щодо скорочення попиту на газ та електрику.

Схоже, що Європа тільки зараз повною мірою усвідомила, до чого призвела її власна енергетична політика, відчувши на собі "газову зброю" росії. Сподіватимемося, що надалі ЄС не піддасться на цей шантаж і вже не йтиме назустріч росії, закуповуючи природний газ на її умовах.

Який же прогноз балансу природного газу на 1-й кв. 2023 року у Європі?

Оскільки постачання трубопровідного газу з росії різко скоротилися, а надалі такий імпорт, можливо, буде зовсім припинено (швидше за все, за винятком Турецького потоку), з'явилося прагнення реалізації багатьох інших проектів.
 
Головним напрямом заміни російського газу в Європі є постачання LNG. В основному - це плавучі установки, відомі як FSRU, призначені для зберігання та регазифікації.
Планується створення 6 таких установок у Німеччині, 5 – у Греції, 2 – у Нідерландах, 2 – в Італії, 2 – для о.Сардинія та 2 – в Ірландії.

Інші країни Європи, такі як Франція, Фінляндія, Естонія, Польща та Кіпр також планують використання установок FSRU. Підписано вже кілька контрактів щодо довгострокових поставок LNG зі США до країн Європи, терміном до 40 років.

За даними аналітиків Wood Mackenzie, попит на закупівлю LNG у США лише збільшується, тож найближчими місяцями буде підписано ще кілька контрактів. При цьому наголошується, що трейдери налаштовані на постачання LNG до Європи у середньостроковій перспективі, а після зниження попиту на європейському ринку – й у Азію.
      
Наприклад, енергокомпанія Німеччини RWE та Sempra Infrastructure (США) підписали угоду з постачання LNG з 2023 року обсягом близько 2,25 мільйонів тонн на рік (проект Port Arthur LNG).
 
Відновлення роботи американського заводу Freeport LNG потужністю 15 мільйонів тонн на рік заплановано на листопад 2022р.

Починаючи з січня наступного року, діятеме гнучка довгострокова угода між компанією Woodside Energy Trading Singapore Pte Ltd та Uniper Global Commodities SE з постачання газу до Європи, зокрема до Німеччини. Обсяг запланованих поставок становить понад 0,8 мільйона тонн (або 1 мільярд кубометрів) на рік.

Також очікується вихід на ринок Європи з початку третього кварталу 2023р. Сенегалу. Буде реалізовано проект Greater Tortue Ahmeyim, у рамках якого планується виробництво близько 2,5 мільйонів тонн газу на рік (оператор – ВР).

Європа отримає можливість постачання газу з Австралії через Англію, чого не було з 2016 року.

У той же час, слід зазначити, що в самій Америці незадоволені зростанням цін на газ усередині країни, що спричинене збільшенням експорту. Однак, хоча ціни за останній рік у США і збільшилися втричі, порівняно з європейськими вони в 10 разів нижчі.

Оцінка балансу газу ЄС на Iкв.2023г. проводилася з урахуванням аналізу наступних індикаторів:

  • споживання з урахуванням плану з 15% зниження та без нормування;
  • здобич;
  • імпорт LNG;
  • постачання російського газу через Турецький потік та Україну (станом на 1.09.22г);
  • трубопровідні постачання з інших країн;
  • кількість газу у підземних сховищах.

 

Виходячи з розрахунку, виходить, що в I кварталі наступного року Європі доведеться ще збільшити покупку для власних витрат на 4,29 мільярда кубів, або ж знизити споживання газу.

Купуючи газ, важливо оцінити ціни, встановлені на природний газ у I кв.2023р. на хабах Європи та Азії.

 

Прогноз газового балансу на 1 квартал 2023 року

 

Прогноз цін у Європі та Азії на Iкв. 2023р.

За даними Європейської енергетичної біржі (на 19 вересня) вартість газу на великих хабах ЄС коливається від $2096,28 до $2150,15/тис.м3.

Індикатор азіатських цін (ф'ючерси на індекс JKM) показує вартість у січні - 1785,57 $ / тис.м3, у лютому - 1717,66 $ / тис.м3, у березні - 1593,58 $ / тис.м3.

Таке підвищення європейських цін на природний газ значною мірою стимулює укладання нових контрактів торговими компаніями на постачання LNG до Європи. В деяких випадках має сенс навіть розірвати існуючі азіатські контракти, з метою укладання нових, європейських, та отримання прибутку, навіть з урахуванням сплати штрафів.

У той же час прогноз аналітиків Goldman Sachs вказує на те, що в разі встановлення помірної зимової температури, в Європі очікується падіння цін на газ до рівня нижче 1060 $ / тис.м3 до кінця Iкв.2023р.

Перспективи для України цієї зими

Імпорт газу в Iкв.2023 р., швидше за все, буде досить складним. Це пов'язано з тим, що Європа опиниться перед вибором: або закуповувати додатковий необхідний обсяг для власних потреб, або більше економити, з урахуванням нормування для окремих категорій споживачів. Ще більше ускладнить ситуацію можливе відключення від постачання російського газу з настанням холодів. У всякому разі, з урахуванням мінливості цін LNG на ринках ЄС та Азії, Україні не варто розраховувати на вільний ресурс із Європи у І кварталі наступного року.
 
Гарантовані поставки певного обсягу газу очікуються лише за якнайшвидшого укладання довгострокових контрактів. Ціни в таких договорах зазвичай нижчі і стабільніші за спотові.

Варто зазначити, що Єврокомісія вже заявляла про необхідність укладання двосторонніх домовленостей про солідарні постачання газу країнами Євросоюзу, оскільки в Брюсселі поки що немає заходів щодо його централізованого розподілу. Спільну закупівлю газу країнами ЄС можна буде здійснювати на спеціальній платформі, яку планується запустити із жовтня. Тісна співпраця з представниками Євросоюзу дозволить долучитися до таких закупівель також і Україні, проте над цим ще треба працювати.

До початку опалювального сезону в Європі нам необхідно знайти можливих постачальників та укласти контракти на постачання, тільки це дозволить пережити зимовий сезон у спокійному режимі. Імовірно, певні ресурси можуть бути в Румунії, а також у Туреччині, хоча з Туреччини, ймовірно, поставляється змішаний ресурс (частково російського походження), що також вимагає опрацювання.
 
На думку фахівців, Україні також слід якнайшвидше ухвалити закон "Про стратегічні резерви енергоресурсів".

За будь-якого збігу обставин, на нашу країну, як і країни Євросоюзу, очікують суттєві зміни на ринках енергоресурсів.

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
80
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
153
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
130
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,029
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
540
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
192
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
229
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
394
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
140
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
99
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
227
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,105
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.