Ціна на газ для промисловості вища за 80 000 грн. Що буде із цінами в опалювальному сезоні?

08 серпня, 19:15

В Україні різко зросла ціна газу для промисловості. Ще у липні вона становила 30 гривень за кубометр, під кінець місяця підвищившись уже до 34 грн., а ще за тиждень – злетівши до 45 гривень за куб. Така вартість газу (45 тис. грн./тис.м3) була 4 серпня на Українській енергетичній біржі.

Підприємства закуповують паливо наперед, тобто липнева ціна – у виробництві вже сьогодні, а сьогоднішні закупівлі будуть використані у вересні. Щоправда, виробники, які не встигли у липні законтрактувати газ за старою ціною, вже сьогодні змушені використати паливо по 45 тисяч за кубометр.

Такі шокові ціни загрожують просто "добити" багато вітчизняних підприємств, які й так існують "на межі виживання". Але є прогнози, що газ буде ще дорожчим!

""Це лише розбіг. Насправді газ у нас може дійти до таких самих позначок, як у Європі, а це на сьогодні більше 2 тисяч доларів або близько 80 тисяч гривень за тисячу кубів", - заявляє керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

 

Ціна на газ для промисловості вища за 80 000 грн. Що буде із цінами в опалювальному сезоні?

 

Що ж буде із цінниками в магазинах?

Подорожчання палива спричиняє стрибок цін і на готову продукцію, як її складову, і, як результат - ми отримуємо новий виток інфляції. Вже сьогодні про подорожчання продукції попереджають представники харчової промисловості. А деякі виробники цукру ризикують взагалі не запуститись на такому "золотому" паливі.

Такий стрибок ціни на газ бізнес уже переживав наприкінці минулого року. Тоді ціни на природний газ сягнули позначки 60 тисяч гривень за тисячу кубічних метрів. Проте торік у нашій країні була зовсім інша ситуація: не було війни, і уряд пішов назустріч бізнесу, видавши багатьом виробництвам, зокрема підприємствам харчової промисловості (за пільговим списком), квоти на дешевий газ. Сьогодні такої можливості просто нема. Уряд змушений надавати підтримку населенню, залишивши йому ціну газу на колишньому рівні. Але на бізнес просто не вистачає коштів. На додачу до подорожчання палива, зросла ще й вартість сировини, і витрати на логістику. Тож український бізнес такого навантаження може просто не витримати.

Щоправда, частка вартості палива у собівартості продукції в різних виробництвах не однакова. Наприклад, у виробництві цукру вона становить приблизно 60%, у тепличному господарстві – близько 50%, у пекарнях – близько 20%, а на молокозаводах – близько 10%. Таким чином, вартість продукції також зросте нерівномірно. Хлібобулочні вироби подорожчають приблизно на 10%, цукор – приблизно на 20%, а молочна продукція – близько 5% тощо. Підвищення вартості палива - дуже сильний удар по сільському господарству, тому що зараз проводиться збирання врожаю та сушіння зернових, де без газу не обійтися. Велика частка газу також у виробництві цементу та добрив, але це те, що зараз зовсім зупинилося.

А яка ситуація із паливом у Європі?

Ціна газу на європейських біржах станом на 4 серпня становить 2280 доларів за тисячу кубометрів, що вдвічі вище за червневий показник на європейському хабі TTF. Бізнес у Європі також страждає від високих цін на енергоносії. Багато заводів скорочують виробництво, підвищують ціни на продукцію. Багато галузей чекає справжній колапс. В Україні ціни на природний газ формуються з урахуванням котирувань на європейських хабах. Відповідно, це позначається також і на цінах для нашого бізнесу. Експерти вважають, що ціна й надалі зростатиме, аж до 80 грн. за м3, а можливо і вище.

Чому українські приватні компанії зупинили продаж?

Однією із складових подорожчання газу в Україні є зниження пропозицій від власних видобувачів цієї сировини. І тут виною вже не лише європейська газова криза. Існує думка, що вони не досягли угоди з урядом щодо поступок по ренті, ціна якої прив'язана до біржі TTF. На сьогоднішній день вона становить близько 35 тис./тис. м3. Переговори щодо поступок велися, і в липні очікувалося рішення Кабінету Міністрів щодо "знижок" для виробників, але поки що цього так і не сталося. Газодобувні компанії вважають, що вартість нижча за 40-41 тисячу за 1000м3 - нерентабельна. Але офіційного коментаря щодо припинення продажів від Асоціації газодобувних компаній поки що немає. Щоправда, раніше виконавчий директор Асоціації Артем Петренко заявляв, що за підсумками року видобуток упаде на 7-8%. Плюс – є кілька проблем, які "вимагають вирішення".

Він також сказав, що "Важливим є перегляд підходу до визначення бази оподаткування газу, який не відповідає ціновій кон'юнктурі, яка склалася на українському газовому ринку в умовах військового стану".

Це питання все ж таки чекає на своє вирішення, переговори тривають і газовидобувачі наполягають на дерегуляції бізнесу, справедливій і зрозумілій фіскальній політиці.

Юрій Корольчук - аналітик Інституту стратегічних досліджень, каже, що "Компанії все ж таки розраховують, що їм підуть на поступки, адже, наприклад, з нафтопродуктів лобісти зуміли домогтися відкату за податками та фіксованими цінами".

А Геннадій Рябцев вважає: "Насправді, головна проблема зараз - прив'язка до імпортного паритету при ціноутворенні і навіть розрахунку ренти. У нас практично немає імпорту газу зараз. Проте полтавському молокозаводу продають полтавський газ за ціною, що склалася на голландській біржі. При цьому в Україні з початку війни настільки впало споживання газу з боку промисловості, що потреби можна спокійно закривати газом внутрішнього видобутку, і продавати його підприємствам реально не по 45 гривень за куб, а по 10. По 12-15 можна вже з урахуванням доставки купувати".

У Міністерстві енергетики заявили, що споживання газу з початку війни скоротилося на 40%. Це скорочення відбулося переважно за рахунок скорочення виробництва.

"Тобто, за рік реально було б вписатися в споживання 20 млрд кубів, при тому, що у нас внутрішній видобуток минулого року був 19,6 млрд, а цього навіть з урахуванням зниження обсягів, буде не набагато нижчим. Але, зрозуміло, що приватний бізнес продавати свій газ (а це не менше 4 млрд кубів) собі на збиток не буде, тобто державі доведеться або переглянути формулу по ренті (а це - мінус надходження до бюджету), або запропонувати компаніям ринкову ціну газу (що також загрожує бюджетними витратами, враховуючи, що "Нафтогазу" платити нема чим). Є ще варіант - виставити ринкові ціни бізнесу, і нехай платить він. Таким шляхом, очевидно, і вирішили піти", - говорить Юрій Корольчук.

"З початком війни все це поставили на стоп. І як підприємства виживатимуть далі - питання відкрите. Доведеться ще більше підвищувати цінники на готову продукцію, а хто не впишеться в ринок - просто помре", - вважає Рябцев.

Керівник аналітичного департаменту компанії Libertex Андрій Шевчишин вважає, що "субсидувати бізнес" у держави зараз просто немає можливості. "Те, що утримують ціну на газ для населення, ще можна зрозуміти. Але субсидувати ще й бізнес можливості зараз немає. Попереду зима, опалювальний сезон, світові ціни у хмарах. Європа теж не знає, як пройти цей період. Наївно було б думати, що в нас буде інакше", - підсумував він

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
85
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
155
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
132
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,037
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
546
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
194
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
231
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
396
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
142
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
102
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
230
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,108
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.