ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ СКРАПЛЕНОГО ГАЗУ НА ЕЛЕВАТОРІ. «УКРАВТОНОМГАЗ» ДЛЯ ELEVATORIST.COM

27 квітня, 21:21

ГАЗОПОСТАЧАННЯ ЕЛЕВАТОРА ПРОПАН-БУТАНОМ. НЕВИПРАВДАНА ІНВЕСТИЦІЯ, ЧИ НЕОБХІДНИЙ ЗАХИСТ БІЗНЕСУ?

 

Незалежність і енергобезпека - пріоритетне завдання для агропідприємств. Аграрії використовують енерговитратне устаткування, де витрата палива - вагомий чинник вартості продукту. Власники зернових комплексів все частіше звертаються в компанію "УКРАВТОНОМГАЗ" з метою зменшити витрати на паливо. У чому перевага використання скрапленого газу на елеваторі, практичний досвід і порівняльний аналіз, розповідають експерти "УКРАВТОНОМГАЗ" для головного елеваторного сайту країни - ELEVATORIST.COM

 

 

Енергобезпека і незалежність є пріоритетними завданнями для кожного агропідприємства. Сушка зерна на елеваторі вимагає дорогого і енерговитратного устаткування, де витрата палива - вагомий чинник вартості продукції.

Вже сьогодні багато агропідприємств в умовах нестабільного енергоринку відчули проблеми з природним газом. А після запуску Північного потока- 2, який за різними оцінками повинен відбутися в 2021 році, європейські і українські експерти прогнозують чергове зростання цін на природний газ, у зв'язку зі зменшенням його транзиту через Україну.

 

 

Щоб зменшити витрати на природний газ, нівелювати ризики з його доставкою і сезонними включеннями, власники елеваторів все частіше використовують альтернативні види палива для зерносушарок: дрова, солому, відходи біомаси, Пропан-Бутан. Для різних підприємств підходять свої варіанти. У цьому матеріалі розглянемо використання скрапленого газу. Спробуємо розібратися в усіх "за і проти".

 

 

У чому плюси пропан-бутана?

Якщо вам набридли щосезонні церемоніали підключення природного газу, некоректний його облік і лімітація, тиск, що падає, в системі, необгрунтовані вимоги по заміні існуючого газопроводу, і багато що інше, та альтернативне паливо, зокрема Пропан-Бутан, позбавлять вас усіх цих головних болів.

На думку учасників ринку - незалежність - це головний козир скрапленого газу. Крім того скраплений газ в 3 рази калорійніше за природний газ, відповідно, сушка зерна відбувається швидше і при постійній температурі

 

ВІКТОР ЧЕРНЕНКО

Віктор Черненко

Комерційний директор «УКРАВТОНОМГАЗ»

"Одній з ключових причин будівництва систем автономного і аварійного газопостачання скрапленим газом для агропідприємств, яку нам називають клієнти, являється заниження калорійності природного газу на 10-20% залежно від регіону. Замовники, яким ми встановлювали автономні системи газопостачання пропаном, мають природний газ, і перед ухваленням рішення про установку автономного газопостачання у них виникали проблеми з низькою калорійністю природного газу, великою витратою палива для отримання необхідної температури. Деякі навіть проводили виміри калорійності природного газу в приватних лабораторіях, і ці факти дійсно підтвердилися. Це значно впливає на виробничий процес і його собівартість".

 

Серед плюсів пропан-бутана також - екологічність і швидка установка системи. Рекорди для зерносушарки складали від 7 до 14 днів. Хоча процес узгодження займає від 3 до 5 місяців, залежно від потреб замовника. Якщо вибирати між природним газом і скрапленим, то підвести природний газ на новий елеватор буде в рази дорожче.

Ми проаналізували відгуки агропідприємств про використання різних видів палива і виділили практичні переваги і недоліки.

 

 

Чому аграрії бояться встановлювати на своїх елеваторах Пропан-Бутан?

У аграріїв є як мінімум три стримуючі чинники, які примушують їх замислитися при ухваленні рішення на користь скрапленого газу. Усі вони пов'язані швидше з обслуговуванням і інженерними рішеннями.

Перший чинник - досвід неправильно підібраного устаткування. Нерідко скрапленим газом в регіонах займаються непрофільні компанії, які до цього мали справу тільки з природним газом, що не одно і те ж. Для скрапленого газу потрібні інші інженерні рішення, трубопроводи, діаметри, устаткування.

 

АНДРІЙ ДОРОФЕЄВ

Андрій Дорофєєв

Директор із стратегічного розвитку "УКРАВТОНОМГАЗ"

"Такі компанії неправильно підбирають як саме устаткування, зокрема, випарники, регулятори, так і його продуктивність. Приміром, витрата газу на підприємстві 1000 кубів, а вони ставлять устаткування на 700 кубів. Природно, починаються проблеми з устаткуванням, і це породжує негатив до установки скрапленого газу в цілому".

 

 

Другий чинник - якість самого газу. Аграрії, намагаючись заощадити, можуть купити на ринку дешевий газ з великим змістом Бутану, бутанову суміш. Якщо на пальник подати чистий Бутан, починаються проблеми з устаткуванням. Не працюють пальники, редуктори.

 

АНДРІЙ ДОРОФЕЄВ

Андрій Дорофєєв

Директор із стратегічного розвитку "УКРАВТОНОМГАЗ"

"Бутан - це важкий вуглеводневий газ. Коли він проходить через усе устаткування (випарники, регулятори), осідає на мембранах регуляторів. Також забиваються сміттям і звужуються діаметри газопроводів, в результаті починаються проблеми з пальниками на самій сушарці".

 

Третій чинник - необхідність техобслуговування устаткування. По нормах, профільні фахівці, які займаються скрапленим газом, повинні раз на місяць, або хоч би раз в 3-6 місяців, проводити ТО. Один виїзд обійдеться елеватору від 5 до 8 тис. грн Але багато користувачів ігнорує це правило. Природно, таке відношення до устаткування, позначається потім на його роботі.

Всі ці ризики знімаються, якщо працювати з професіоналами і правильно обслуговувати устаткування.

 

 

Ціни на паливо

 

Одним з основних критеріїв вибору палива для зерносушарок в Україні залишається його вартість і доступність. Наприклад, за останні декілька років популярність пропан-бутана і біомаси як основного палива на елеваторах помітно виросла. З 2010 року ціна на Пропан-Бутан має стабільні коливання, стає дешевше до літа і зростає до початку опалювального сезону.

Ціна природного газу останні 2 роки падає, але судячи з оцінок експертів, може почати рости із-за зовнішніх економічних і політичних чинників. Важливим чинником відмови від природного газу для сушки зерна стала, так звана "абонплата за газ" (тариф на транспортування газу). Багато агропідприємств скаржаться, що тариф необгрунтований (у деяких господарств більше 100 000 грн в місяць), оскільки сушка зерна триває декілька місяців в році, а плату за транспортування потрібно платити цілий рік.

Ціна ж на біомасу поступово росте, зараз в сезон сушки зернових це паливо стає важкодоступним.

 

АНДРІЙ ДОРОФЕЄВАндрій Дорофєєв

Директор із стратегічного розвитку "УКРАВТОНОМГАЗ"

"Уперше за декілька років вартість пропан-бутана стала конкурентною з природним газом, і зараз ми отримуємо велику кількість звернень від керівництва агрохолдингів і фермерських господарств із запитом на установку системи газопостачання для їх зерносушарок. Для пуску газу "під ключ" на елеваторі потрібно від 4 до 6 місяців. Потому, традиційно, місяць травень - самий ключовий у формуванні закупівлі основного технологічного устаткування на об'єкти автономної газифікації".

Експерт розповів, чим загрожує введення ліцензій на зберігання палива.

 

досвід УКРАВТОНОМГАЗ

 

Досвід роботи із скрапленим газом Белозаводського елеватора

"Белозаводський елеватор" був побудований в 2018 році. Він знаходиться в Харківській області. Коли зайшла мова про газифікацію, виявилось, що газопровід в цьому районі йде виключно з Російської Федерації, і зв'язку з українським немає взагалі. Оцінивши міру ризику, компанія терміново почала шукати альтернативу природному газу. При цьому стояло завдання - забезпечити паливом зерносушарні потужності на 3 тис. тонни зерна на добу зі зняттям вологості з 25%.

 

 

Про досвід встановлення і експлуатації скрапленого газу розповів технічний директор елеватора Сергій Щербань :

"Розглядали абсолютно усі варіанти палива. Пічне і дизель відразу відкинули через дорожнечу, негативний вплив на якості зерна, а також можливе крадійство. Враховували також їх неекологічність при сушці і при зберіганні.

Детальніше розглядали пелети і брикети. Але для великої зерносушарки на 3 тис. тонн зерна на добу, виробники не змогли запропонувати теплогенератор достатньої потужності.

І тоді ми приступили до вивчення скрапленого газу. Признаюся, до нього на старті теж було негативне відношення, тому що на колишньому місці роботи в одному з агрохолдингів прораховував собівартість сушки на пропан-бутані, і вона вийшла збиткова - плюс 10-13 грн на кожному тонно-відсоткі.

Хочу сказати, що точного розрахунку ви ніде не знайдете. Як показала практика, на ці показники впливає дуже багато супутніх чинників. Одним з них є, приміром, вологість природного газу в магістралі, яка істотно впливає на ККД горіння. Але, навіть спочатку маючи розуміння негативного економічного ефекту від використання скрапленого газу, ми пішли на його установку, оскільки у нас не було альтернативи для наших потужностей.

Ми промоніторили компанії, які працюють з пропан-бутаном, і вибрали "УКРАВТОНОМГАЗ". Звернули увагу, що у них є досвід роботи в агросекторі і, зокрема, з елеваторами. Нам не довелося пояснювати їм, які у нас вимоги, як зерносушарки повинні забезпечуватися паливом. Усю проектну, технічну, документально-узгоджувальну частину, компанія взяла на себе і успішно завершила.

Уже на старті ми відчули перший бонус цього проекту - проект газифікації елеватора виявився майже в два рази дешевше, ніж підведення природного газу. На той момент це коштувало 4,5 млн грн.

Наше газове господарство являє собою підземне сховище на 240 м³, систему газопроводів і запірної арматури, випарник, системи сигналізації, автоматизації, безпеки, заземлень, блискавковідводів.

 

 

Після закінчення будівництва, перший сезон ми працювали на 60% завантаження сушильних потужностей і зі значними тимчасовими розривами. Уже в перший сезон, ми отримали позитивну цифру у витраті і, відповідно, в собівартості сушіння в порівнянні з природним газом. Але ми вирішили все ж не спиратися на ці дані, а подивитися на роботу в повному режимі.

Заходячи в другий сезон, з кінця весни і протягом усього літа, ми активно закачували в сховище газ. Справа в тому, що вартість скрапленого газ навесні і влітку істотно відрізняється від вартості в опалювальний сезон. Тому ми практикуємо покупку палива заздалегідь. Це дозволяє в середньому купувати весь необхідний на сезон обсяг дешевше приблизно на 30%. Наприклад, якщо в літню пору ми закуповували по 16 грн кг, то восени в сезон, ціна піднялася до 24 грн кг.

У процесі сушіння пшениці та соняшника, із звільненням місця в сховищі, ми одразу заповнюємо обсяги.

Так ось, в новий сезон ми увійшли з повним розумінням об'єму в наших сховищах і повністю налагодженою системою обліку зерна в розділі якість-волога. Для повного, точкового аналізу витрати палива на пшениці, соняшнику, кукурудзі, ми виводили роботу зерносушарки на режимні доби. Робота в режимні доби полягала в роботі зерносушарки, після повного виведення її на режим, повністю з газовоза, де ми мали повне розуміння обсягу палива. За підсумком роботи ми отримали фактично такі цифри:

Пшениця, період липень - серпень = 0,7 кг газу при знятті 1 т%.

Соняшник, період серпень - вересень = 0,8 і 0,9 кг газу при знятті 1т%

Кукурудза, період вересень - листопад = 0,8 і 1 кг газу при знятті 1т%

 

 

Середня вартість кілограма газу по минулому сезону 2019-2020 рр, у нас вийшла - 18 грн.

А середня вартість кілограма газу по сезону 2018-2019 рр. склала - 15 грн.

Попередні два сезони, в порівнянні з природним газом, ми були дешевше на 1-2 грн на кожній т%.

Хотів ще відзначити і ряд інших переваг у роботі в порівнянні з природним газом.

При високій калорійності скрапленого газу, факели пальників мають незначну висоту і розміри, що дозволяє розганяти безпечно зерносушарки на соняшнику до 70-80 градусів Цельсія сушильного агента. У нас немає необхідності погоджувати ліміти і кожен сезон по-новому збирати документи на відкриття засувки для подачі газу на підприємство. Ми в будь-який час року протягом години можемо запустити сушилку.

 

 

Хочеться так само відзначити простоту експлуатації даної установки. Швидше це так тому, що ми максимально укомплектовані всіма необхідними приладами. Установка максимально автономна в своїй роботі, так, безумовно, нею керує спеціально навчений персонал, але складних операцій там немає.

В обов'язковому порядку, два рази на рік, з компанією-постачальником ми проводимо техобслуговування обладнання. Це профілактика і корекція роботи системи, що дозволяє більш економно спалювати паливо ».

 

 

Що потрібно для установки обладнання для пропан-бутану?
 

Щоб встановити на елеваторі систему газопостачання пропан-бутаном, в першу чергу необхідно розробити проект.

Другий важливий момент - правильний підбір обладнання. Система, яка забезпечує роботу зерносушарок на елеваторах, складається з 4 основних елементів:
 
1. Ємності для зберігання пропан-бутану від 5 до 50 м³.

2. Випарна установка для перетворення газу в пароподібний стан.

3. Редукційна група для зниження тиску газу.

4. Система газопроводів для транспортування газу до зерносушарці.

 

 

Дуже важливо розуміти, що при здачі об'єкта в експлуатацію, він буде узгоджуватися по класу наслідків СС2 або СС3. А ось за узгодження проекту з СС1 можна поплатитися серйозними штрафами.

І проектування, і підбір, а також монтаж обладнання повинні виконувати тільки професіонали. Інакше, замість ефективної роботи ви отримаєте на старті багато головного болю. Бажано вибирати компанію, у якої вже є за плечима успішно реалізовані проекти на елеваторах. Серед таких компаній - «УКРАВТОНОМГАЗ». Її фахівці виконують весь комплекс послуг: проектування автономних систем газопостачання; поставку обладнання для газопостачання; монтажні роботи; пуско-налагоджувальні роботи; технічне обслуговування; поставки газу.

Компанія розробляє всі проекти індивідуально, з урахуванням особливостей об'єкта.

 

 

Директор зі стратегічного розвитку «УКРАВТОНОМГАЗ» Андрій Дорофеєв один з перших публічно звернув увагу агропідприємств та асоціацій на проблему введення ліцензій на зберігання палива для агропідприємств. Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 року діють штрафи для компаній які закуповують оптом паливо без наявності ліцензії.

Зв'яжіться з фахівцями компанії і ви отримаєте детальну консультацію та економічний прорахунок використання пропан-бутану для вашого підприємства.

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.