АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

11 грудня, 9:59

Андрій Дорофєєв широко відомий в галузевих колах. Його компанія «УкрАвтономГаз» хоч і невелика, але визнана як піонер розвитку автономного газопостачання зрідженим газом, а також своїми інноваційними поглядами в різних сферах ринку. У 2018 році під час бесіди з enkorr пан Дорофєєв повідомляв про нові напрямки розвитку бізнесу, ключовим з яких мало стати будівництво складів скрапленого газу. Однак перспективний проект забуксував на старті - невелика компанія стала об'єктом незаконних переслідувань з боку правоохоронних органів. У свіжої бесіді Андрій поділився досвідом боротьби з ганебним явищем, яке широко поширене на українському ринку нафтопродуктів. Основною темою нашого діалогу стала проблема незаконних кримінальних переслідувань УкрАвтономГаз, що актуально для всього паливного ринку в цілому.

 

Enkorr: У 2017 році ви анонсували будівництво ДПС. На якому етапі проект сьогодні?

 

Андрій Дорофєєв: Як і планувалося, ми знайшли інвестора, сьогодні проект знаходиться на етапі проектних робіт і узгодження бізнес-плану. Бюджет першої черги - понад 100 млн грн. Друга черга цікава тим, що це перший в Україні проект по аварійно-резервному газопостачання газотранспортної системи України синтетичним природним газом SNG. Такі системи поширені в США. Однак реалізацію проекту ми змушені були зупинити до стабілізації політичної ситуації і хоч якихось змін в законодавстві, пов'язаному із захистом інвесторів від рейдерських атак і вимагання з боку правоохоронних органів.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

 

Enkorr: Ви зіткнулися з рейдерством?

 

Андрій Дорофєєв: «УкрАвтономГаз» - невелика компанія, у нас відсутні активи, які могли б зацікавити рейдерів. Втім, ми зробили все, щоб застрахуватися від можливих рейдерських атак. З чим довелося зіткнутися так це з вимаганням та шантажем. Прокурори систематично ініціюють різні досудові розслідування в рамках старих і чужих кримінальних проваджень трирічної давності, які ніяк не пов'язані з нашою компанією. Як відомо, незаконні кримінальні переслідування - це своєрідний показник успіху бізнесу в Україні. Якщо силовики тебе не атакують - твій бізнес не успішний. На жаль, це закон часу.

 

Enkorr: Якісь конкретні вимоги або так, для профілактики?

 

Андрій Дорофєєв: Зрозуміло, все «висмоктана з пальця». Перше незаконне кримінальне переслідування за класичною схемою, яка застосовується до директорів багатьох підприємств. Прокурор або слідчий додав нашу компанію в старе кримінальне провадження за 2016 р до якого ми не маємо відношення, і на цій підставі почали проводити досудове розслідування. У 2018 році за постановою суду призначено позапланову податкову перевірку.

 

Почнемо з того, що невелику компанію «УкрАвтономГаз» прирівняли до великих трейдерам природного газу, і податківці намагалися знайти у нас фіктивні договори на поставку природного газу. Зауважу, що наша компанія ніколи не займалася продажем природного газу. Більш того, хто стежить за нашою діяльністю, знає, що ми навпаки просуваємо альтернативу метану - пропан-бутан. Далі: у «УкрАвтономГаз» відсутні будь-які відносини з компаніями, які фігурують в згаданій справі. Втім, як потім пояснили юристи, це і не обов'язково для потрапляння в зв'язку з компаніями, проти яких проводяться досудові розслідування.

 

Підприємство можуть підозрювати в фіктивної торгівлі чим завгодно, головне завдання - призначити податкову перевірку в рамках абсолютно «лівого» кримінальної справи, а далі різні варіанти. У нашому випадку головною метою було банальне вимагання. Основний тиск довелося на директора ТОВ «УкрАвтономГаз». Йому поставили дві статті Кримінального кодексу України - «Ухилення від сплати податків, зборів» і «Зловживання владою або службовим становищем». Ці статті передбачають тюремне ув'язнення, штраф і конфіскацію майна.

 

Але наша компанія щорічно проходить незалежний фінансовий і податковий аудит, тому у нас ідеальний порядок і ми завжди відкриті для контролюючих органів. Щоб уникнути виїмок в офісі, ми самі надали всю документацію за 2015-2017 роки. Все, що змогли пред'явити перевіряючі, - несплата 175 тис. Грн податків і ту ми оскаржили.

 

Таким чином ми зруйнували плани вимагачів. По-перше, дали зрозуміти, що не ведемо переговори з шантажистами, хоча, як ви розумієте, пропозицій була маса. Отримавши відмову і запустивши перевірки, нікому не вдалося знайти ніяких фіктивних операцій. Ми не працюємо з «конвертами», а тому показуємо дуже великий ПДВ і податок на прибуток. До речі, не виключено, що саме ця статистика і привела перевіряючих.

 

По-друге, придумана за підсумком перевірки сума несплачених податків менше суми, при якій настає кримінальна відповідальність (881 тис. Грн на 2018 г. - enkorr). Відповідно, вимагачі в погонах вже не змогли шантажувати директора тюремним ув'язненням і конфіскацією майна. Розрахунок на те, що ми побіжимо «домовлятися» під загрозою перевірки, не спрацював.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

 

Enkorr: Багатьом операторам паливного ринку доводиться оскаржувати результати податкових перевірок. Ви свої 175 тис. Грн вже оскаржили?

 

Андрій Дорофєєв: Очікуємо більше 6 місяців рішення Окружного адміністративного суду міста Києва. Через суд ми вимагаємо визнати протиправним і скасувати незаконні податкові повідомлення-рішення (ППР) главку УКРІНФОРМ в Києві.

 

Enkorr: Є ідеї, чому прийшли саме до вас?

 

Андрій Дорофєєв: Насправді, в постанові суду було 14 компаній для позапланової податкової перевірки. Всі вони - крім ТОВ «УкрАвтономГаз» - комерсанти природного газу. Наші адвокати вже оскаржили незаконну постанову Печерського районного суду міста Києва у столичному Апеляційному суді.

 

Мені здається, що основні критерії відбору для фіктивних кримінальних справ - це велике податкове навантаження компанії. В цьому плані ми дуже виділяємося серед інших. Як відомо, податкова інспекція вважає за норму загальне навантаження в 3% і більше від обороту компанії, так званий показник фінансового навантаження «D». У ТОВ «УкрАвтономГаз» цей показник залежить від сезонності роботи і становить від 12% до 25%.

 

У 2018 році "УкрАвтономГаз» посів третє місце в м.Києві і п'яте в Україні по сплаті податків серед малих підприємств по нашому основному КВЕД 43.22. Виходить, повна сплата податків і легальна робота в Україні привертає увагу корупціонерів і здирників.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

 

Enkorr: Нещодавно ви розповідали про «самозахоплення», який вам «пришили» в поліції. Чим закінчилася ця справа?

 

Андрій Дорофєєв:  Поки нічим, абсурдне розгляд триває. Це справа має той же почерк: нас «прив'язали» до старого кримінального провадження, де фігурують великі забудовників Києва. Виявляється, в 2016 р мало місце звернення голови правління якоїсь громадської організації «Наша Влада» в поліцію про протиправні дії посадових осіб ТОВ «УкрАвтономГаз». Ми нібито самовільно захопили ряд ділянок в Дарницькому районі Києва і приступили до будівництва «з метою подальшого отримання прибутку». За заявою розпочато досудове розслідування по ст. 356 КК України «Самоуправство».

 

Характерно, що поліція Дарницького району надсилала по три повістки на один допит в якості свідка з метою затримати мене в разі неявки на допит. При цьому допити обмежилися загальною інформацією, жодного питання про будівництво, через якого порушили розслідування, не було.

 

Наші адвокати написали скарги про порушення в усі структурні органи прокуратури, але толку не багато. Скарга на суддю, наприклад, взагалі загубилася в суді. Тільки інспектор з офісу бізнес-омбудсмена допомогла нам налагодити конструктивний діалог з прокурором та звернути увагу на абсурдність претензій до «УкрАвтономГаз».

 

Enkorr: А що це за організація накатала на вас скаргу?

 

Андрій Дорофєєв:  Так, цікаве питання. Ми подали заяву в Дарницьке управління поліції про вчинення головою правління ГО «Наша Влада» кримінального злочину (ч. 1 ст. 383 КК України «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину»). Але добровільно в поліції не хотіли відкривати кримінальне провадження і нам вдалося тільки через суд розпочати  досудове розслідування за фактом кримінального правопорушенняЦя «Наша Влада» відсутній за місцем реєстрації, її директора теж не вдалося знайти. Іншими словами, організація має всі ознаки фіктивності та, швидше за все, створена для шантажу і вимагання. Наприклад, будь-який об'єкт будівництва в Україні можна визнати незаконним і скасувати дозвіл на будівництво. І як наслідок можна анулювати право власності на нерухомість. Все може початися з заяви такої фантомної контори.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

 

Enkorr: Ви основною діяльністю встигаєте займатися після відбивання атак?

 

Андрій Дорофєєв:  У своїй книзі «Антіхрупкость» Нассім Ніколас Талеб слушно висловився: « Парадокс, але найбільшу вигоду ми отримуємо не від тих, хто намагається нам допомогти, а від тих, хто активно намагається нам нашкодити - і врешті-решт зазнає невдачі ». Спочатку, звичайно, абсурдні звинувачення бентежать, але в підсумку я виніс з них три позитивні моменти.

 

По-перше, такий досвід «УкрАвтономГаз» має своєрідний позитивний ефект в роботі з великими компаніями. Перед тим як вибрати підрядника служба безпеки великих агрохолдингів, промислових підприємств, банків дуже детально вивчає всі згадки про своє контрагента в державному реєстрі судових рішень. Ми точно так само моніторимо реєстри в процесі вибору підрядників. Якщо у компанії є офіційний штат співробітників, офіс, виробництво, склад, матеріально-технічне забезпечення, то згадка в суднових реєстрах тільки підтверджує її компанії.

 

У реєстрі крім того чітко видна наша позиція - на кого ми подаємо до суду і за що, як відстоюємо свої права. Нерідко наші клієнти, вникнувши в суть того, що відбувається, пропонують свою допомогу в боротьбі проти гнилої правоохоронної системи.

 

По-друге, моє нове «адвокатське хобі» допомогло зрозуміти особливість нашого абсурдного кримінального законодавства. Тому ми зупинили всі ризиковані інвестиції і капіталізацію в Україні, не встигнувши серйозно постраждати. На сьогоднішній день існує десятки законних способів відібрати активи підприємства і сотні законних способів нашкодити різними перевірками з метою вимагання та шантажу. Наприклад, інвестиційні проекти краще запускати в тій же Польщі.

 

По-третє  ми серйозно укріпили безпеку нашої компанії. Досвід боротьби з вимагачами зробив нас сильнішими, набагато сильніше. Ми працюємо з п'ятьма найкращими адвокатськими об'єднаннями Києва. Сьогодні ми готові юридично, економічно, психологічно до будь-яких обшуків у нас в офісі. Ми посилили охорону, систему відеоспостереження і конфіденційність бізнес-інформації.

 

Є відчуття, що в найближчі кілька років ситуація в Україні точно не зміниться, тому потрібно бути готовим до незаконних кримінальних переслідувань як до обов'язкової складової бізнес-процесу. У нашому бюджеті закладено певний відсоток обороту на роботу адвокатів. Це по суті страховка КАСКО для автомобілів.

 

Enkorr: Думали над інвестиційними проектами на польському ринку LPG?

 

Андрій Дорофєєв:  Ринок LPG в Польщі перенасичений і нецікавий для чистого трейдингу. «Вхідний квиток» на цей ринок дуже дорого коштує, тому трейдером LPG в Польщі може бути тільки великий бізнес. Для того щоб продавати будь паливо в Польщі, необхідно отримати банківську гарантію (концесію) в розмірі € 2 млн на кожне з чотирьох операцій з паливом: імпорт, експорт, зберігання і продаж всередині країни. Таким чином державні органи Польщі ведуть чітке адміністрування і контроль газтрейдеров.

 

Ми розглядали покупку невеликої перевалки скрапленого газу в Польщі з метою її реконструкції під склад рідкого аміаку. Однак в Польщі заборонено вносити рідкий аміак в грунт у вигляді добрив, що дуже популярно в Україні. Поки від проекту було вирішено відмовитися.

 

Зараз в Польщі ми вивчаємо два напрямки для інвестицій - Піролізне виробництво та обладнання, пов'язане з будівництвом доріг.

 

У Польщі ідеальні умови для малого і середнього бізнесу. По-перших, юридично-правова система в Польщі виключає рейдерські захоплення. Реєстрація майнових прав на нерухомість і підприємств здійснюється судами, що виключає втручання реєстраторів, нотаріусів, рейдерів і т.д., що процвітає в Україну. По-друге, з 2019 року податок на прибуток малих підприємств в Польщі скорочений з 15% до 9%, і далі знижуватиметься до 6%. По-третє, в Польщі відсутні ризики, пов'язані з штрафами і кримінальними переслідуваннями співробітників підприємств з боку перевіряючих і наглядових органів. Страхова компанія може компенсувати всі збитки, пов'язані з неправильними діями бухгалтера та іншого персоналу компанії.

 

Enkorr: З урахуванням ситуації, що склалася, чи збережуться якісь проекти в Україні?

 

Андрій Дорофєєв:  Звичайно збережуться, ми і не думали відступати, що ви ?! Ми розвиваємося на нашу основним видом діяльності - монтажі автономних систем газопостачання зрідженим газом. Більшість власників промислових підприємств розуміють, що в 2020 році є ризик перебоїв з поставками природного газу, тому є сенс страхуватися. Скачок попиту на «автономку» змушує збільшувати штат співробітників.

 

Також ми зберігаємо ідеологічну роботу, скоро запускаємо оновлений  сайт УкрАвтономГаз . Ми намагаємося зробити його більш інформативним і корисним для споживачів LPG.

 

Крім того, сьогодні програмісти допрацьовують мобільний додаток в рамках нашого соціального  проекту LPG-CAR.COM . Буде і багатомовний функціонал сайту, влітку плануємо запускати проект у Польщі.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ В РЕПОРТАЖІ ENKORR: "ДОСВІД БОРОТЬБИ З ВИМАГАЧАМИ ЗРОБИВ НАС НАБАГАТО СИЛЬНІШЕ"

 

Enkorr: Ви очікуєте нових кримінальних переслідувань проти вашої компанії?

 

Андрій Дорофєєв:  На жаль, легальний бізнес в Україні змушений захищатися від корупційної системи: інспекцій, правоохоронних органів, мільйонної армії перевіряючих і т.д. Так, я не виключаю чергові незаконні кримінальні переслідування проти нашої компанії в 2019 році. Але ми будемо і далі боротися з вимагачами і шантажистами, які намагаються перешкоджати реалізації наших проектів з енергобезпеки України. І будемо далі реалізовувати нашу стратегію по заміщенню природного газу.

 

 

 

Читайте також інші інтерв'ю з директором ТОВ «УкрАвтономГаз»:

 

АНДРЕЙ ДОРОФЕЕВ: СТРОИТЕЛЬСТВО СКЛАДОВ ХРАНЕНИЯ СУГ – КЛЮЧЕВОЕ НАПРАВЛЕНИЕ УКРАВТОНОМГАЗА НА 2018 Г. К руководителю компании УКРАВТОНОМГАЗ Андрею Дорофееву обратился журналист enkorr Артем Куюн за интервью.   Ресурсный кризис в августе-сентябре…

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 Р

К руководителю компании УКРАВТОНОМГАЗ Андрею Дорофееву обратился журналист enkorr Артем Куюн за интервью.   Ресурсный кризис в августе-сентябре…

 

Кабміну пропонують скасувати акциз на ЗВГ для побутових потреб  Компанія «УкрАвтономГаз» пропонує Кабінету Міністрів розглянути питання про зняття акцизного податку на скраплений газ, який використовується для систем опалення, генерації і електроенергії, а також технологічних процесів у виробництві.ПРОПОНУЮТЬ СКАСУВАТИ АКЦИЗ НА ЗВГ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ

Компанія «УкрАвтономГаз» пропонує Кабінету Міністрів розглянути питання про зняття акцизного податку на скраплений газ, який використовується для систем опалення, генерації і електроенергії, а також технологічних процесів у виробництві.

 

ЯК АГЗП ВИГРАЮТЬ СУДИ ПРИ ВЛАДІ Журналісти enkorr знову звернулися до директора УкрАвтономГаз Андрію Дорофєєву з проханням прокоментувати ситуацію з нелегальними газовими заправками…ЯК АГЗП ВИГРАЮТЬ СУДИ ПРИ ВЛАДІ

Журналісти enkorr знову звернулися до директора УкрАвтономГаз Андрію Дорофєєву з проханням прокоментувати ситуацію з нелегальними газовими заправками…

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.