АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 Р

10 грудня, 10:05

До керівника компанії УкрАвтономГаз Андрію Дорофєєву звернувся журналіст enkorr Артем Куюн за інтерв'ю.

 

Ресурсний криза в серпні-вересні 2017 р розкрив безліч больових точок українського ринку ЗВГ. Це і слабкість інфраструктури, і нечесна конкуренція, і аспекти оподаткування ... Про причини і наслідки кризи  enkorr  розмовляв з керівником компанії «УкрАвтономГаз» Андрієм Дорофєєва, відомим в Україні новатором газового ринку. Стагнація автономного газопостачання в Україні, під розвиток якого була заточена компанія, стимулювала «УкрАвтономГаз» розвивати нові напрямки. Проекти, за які не боїться братися компанія Андрія, проникають в усі сфери функціонування ринку: законодавча база, зберігання, трейдинг, автономне газопостачання, робота з кінцевим споживачем, транспортування, і багато-багато іншого. Коротко про все - в невеликому інтерв'ю.

 

Enkorr: Серпневий збій в постачанні ринку оголив проблему зберігання ЗВГ в Україні. Ми бачили, що в цей період ви активно просували послуги зі зберігання в цистернах. Які успіхи в цьому напрямку?

 

Андрій Дорофєєв:  Так, була у нас акція, під час якої ми пропонували зберігання ЗВГ по $ 14,9 / т. Але, по суті, це була пропозиція оренди вагонів або продажу. Просто вагони в оренду мало кого цікавлять, а зберігання ЗВГ - всім цікаво. Зараз ми можемо здати в оренду 4 ж / д вагона на один рік, до моменту запуску нашої ДПС.

 

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 Р

 

 

Enkorr: І ви теж будуєте ДПС ?!

 

Андрій Дорофєєв: Так, настав час перейти від продажів ємностей до їх експлуатації. На оптовому ринку зрідженого газу мене знають як постачальника б / у ємностей скрапленого газу. З 2009 р по 2014 р - це було пріоритетним напрямком компанії «УкрАвтономГаз». Ми поставили понад 200 ємностей для будівництва ДПС провідним компаніям ринку скрапленого газу. Ємності, що були у використанні, економлять до половини бюджету будівництва ДПС, а за якістю не поступаються новим. Ми не плануємо будувати склад на кілька тисяч тонн і конкурувати з основними гравцями газового ринку. Навіть навпаки, ми хочемо співпрацювати і будувати ДПС для спільної роботи з ключовими трейдерами газового ринку. Я дотримуюся принципу - «маленьке і швидке». Будівництво складів зберігання ЗВГ - це наше ключове направлення на 2018 р
У нас кілька реальних пропозицій земельних ділянок з ж / д гілками, вже зробили попереднє розміщення обладнання на генплані, порахували бюджет. Всі проекти будівництва ДПС самі не потягнемо, тому шукаємо інвесторів. Ми також пропонуємо фінансування проектів складів зберігання ЗВГ під 5-7% річних.

 

Enkorr: А що ж з автономним опаленням?

 

Андрій Дорофєєв: Різке подорожчання зрідженого газу трохи нас зупинило. Пропан тимчасово втратив інвестиційну привабливість для систем опалення. Але не в довгостроковій перспективі.
Як ви знаєте, нещодавно ми представили відкритий лист з ініціативою обнулення акцизу на ЗВГ. Даний лист ми вислали на всі профільні міністерства і районні, обласні державні адміністрації. Суть нашої пропозиції - компенсація акцизного податку для кінцевих споживачів зрідженого газу, який використовується для систем опалення та вироблення теплової електричної енергії. Конкретних результатів поки немає. Головна мета нашої ініціативи - популяризація скрапленого газу для систем опалення. Скасування акцизу - один з перших етапів стратегічного плану розвитку «УкрАвтономГаз» на найближчі 5 років.
Далі - зміна решті нормативно-правової бази. В Україні вона абсолютно не відповідає рівню розвитку цього ринку.
Пропан для опалення - це абсолютно нова тема для наших чиновників, і ми намагаємося донести до них європейські поняття енергобезпеки країни. ЗВГ - це не тільки автогаз, а гідна альтернатива природному газу.

 

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 РС

Я думаю, ми повернемося до питання автономного опалення через пару років після планового подорожчання природного газу для населення.

 

Enkorr: Тобто «автономка» поки на стопі ...

 

Андрій Дорофєєв : Не зовсім. Зараз ми просуваємо змішувачі та випарники південнокорейської KGE. В Україні «УкрАвтономГаз» є ексклюзивним представником компанії. Випарники, які ми завозимо, - найоптимальніший варіант по співвідношенню ціни і якості. Електричні випарники марки KEV серії SR - це розробка компанії «УкрАвтономГаз» спільно з корейськими інженерами спеціально для європейського ринку з урахуванням додаткових вимог систем контролю і безпеки. З 2014 р продаємо тільки ці випарники і спимо спокійно.

 

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 Р

 

Enkorr: З 2016 року прогримів ваш форум ( «УкрАвтономГаз» провів перший Всеукраїнський форум «Облік нафтопродуктів 2016»). Чому не проводили його в 2017 г.?

 

Андрій Дорофєєв : Основними завданнями форуму було налагодити комунікацію між чиновниками і бізнесменами, реформувати роздрібний акциз і легалізувати будівництво газових заправок. Частково ці завдання були досягнуті: акциз ліквідували, чиновники дізналися про проблематику убогих будівельних норм.
Через форум ми хотіли розвивати наше новий напрямок по віддаленого моніторингу скрапленого газу, але захід показав, що український ринок поки не готовий до таких продуктів. Ми пропонуємо газотрейдерам зменшення витрат з логістики приблизно на 3% і побороти злодійство. Але на тлі прибутків в $ 200-300 / т в період цінових коливань наші пропозиції виглядає абсурдно.
Ми обов'язково повернемося до цього в 2019 році, після впровадження ініціативи УКРІНФОРМ з обов'язкового обліку скрапленого газу в резервуарах на АЗС.

 

Enkorr: Якщо прибутку дійсно такі високі, чому ви не йдете в трейдинг?

 

Андрій Дорофєєв: Ми поки самі не імпортуємо скраплений газ, але поставляємо ресурс нашим клієнтам, яким ми побудували системи автономного газопостачання. У 2015 році ми почали займатися оптовим продажем скрапленого газу, придбали 2 газовоза і встановили на них каріолізние витратоміри, які дозволяють вести точний облік і віддалений online-моніторинг ЗВГ. Реалізували віддалений облік скрапленого газу на автоцистернах. Великими продажами зрідженого газу похвалитися ми не можемо. Поки що.

 

АНДРІЙ ДОРОФЄЄВ: БУДІВНИЦТВО СКЛАДІВ ЗБЕРІГАННЯ ЗВГ - КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМОК УКРАВТОНОМГАЗ НА 2018 Р

 

Enkorr: А на рахунок роздробу не думали?

 

Андрій Дорофєєв : Всі напрямки розвивати дуже важко - губляться пріоритети. Свої газові заправки ми не будуємо, оскільки законно ввести їх в експлуатацію в Україні нереально. Наша система узгодження з контролюючими органами ставить бізнесмена в глухий кут або вимагає космічних вкладень.
У той же час ми активно шукаємо ділянки для наших інвесторів, розробляємо проектну документацію, будуємо і здаємо в експлуатацію АГЗП. На LPG Ukraine 2017 я поділюся досвідом в цьому напрямку.
У нас є невелика виробнича база, де ми виготовляємо газові модулі, але цей напрямок не є для нас пріоритетним. Демонтажі нелегальних АГЗП в цьому році внесли серйозну коректування на ринок газового обладнання. У минулому році АГЗП продавалися, як гарячі пиріжки, і не тільки у нас.

 

Enkorr: Ну і зовсім здивував ваш недавно реалізований проект LPG-CAR. На чому він заробляє?

 

Андрій Дорофєєв: LPG-CAR - це соціальний проект для автомобілістів. Він покликаний допомогти водіям об'єднатися і реалізувати свої права на якісне обслуговування на АГЗС. Наприклад, на АГЗС водія заправили на 5 л більше, ніж обсяг його балона, а поскаржитися нікому і, в общем-то, часу немає. Водій може залишити відгук на сторінці станції, прикріпити фото чека і паспорта на балон. Ці повідомлення будуть моніторити громадські організації із захисту прав споживачів і реагувати на порушення. Ми хочемо, щоб водії самі визнали LPG-CAR ревізором автогазовий ринку. Власникам газових заправок ми пропонуємо безкоштовно рекламувати свій бренд, оновлювати ціни на своїх газових заправках і підвищувати лояльність водіїв. Ми місяць тому запустили цей проект і у нас вже більше 1 000 передплатників.

 

 

LPG CAR

 

Заробіток? Та ні його. Навпаки - платимо за рекламу. LPG-CAR - це моє хобі і реалізація знань інтернет-маркетингу. Ми відкриті до переговорів і в пошуках партнерів для запуску спільних маркетингових акцій.

 

Розмовляв Артем Куюн

Офіційне інтерв'ю на сайті enkorr читайте тут 

 

Як скраплений газ пропан-бутан допоможе Україні подолати газову кризу, чому пропан-бутан - це вигідна альтернатива природному газу, що таке SNG-система - відповіді на ці питання дивіться в інтерв'ю директора УкрАвтономГаз для журналу «OILMARKET».

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.