7 причин відмовитися від природного газу

16 вересня, 11:29

Чому промислові підприємства масово відмовляються від поставок природного газу і переходять на автономний скраплений газ? Аварійне газопостачання пропан-бутаном в Україні - надумане побоювання або виправдана необхідність?

Відключення природного газу в 2017 році турбує багатьох власників і директорів українських промислових підприємств. Паніка 2014 року повторюється, тільки вже не через ризик залишитися без газу, що поставляється країною агресором, а через дії газових компаній всередині країни.
У пошуках альтернативного палива
Більшість підприємств вже давно відмовилися від природного газу та встановили твердопаливні котли або вибрали інші альтернативні види палива. Але природний газ незамінний для промислових печей, сушок і котлів великої теплової потужності. Газ потрібен там, де технологічно неможливо або економічно недоцільно встановлювати котли працюють на біомасі (паливні брикети, пелети, солома, відходи агровиробництва). Для таких підприємств альтернативою є мазут, дизельне паливо або скраплений газ пропан-бутан. Використовувати дорогий дизель економічно не виправдане, а неякісний мазут дуже проблемний в експлуатації. Тому більшість підприємств вибирають системи аварійно-резервного газопостачання зрідженим вуглеводневим газом (звг).
Пропан - найкраща альтернатива
зріджений пропан-бутан за експлуатаційними характеристиками схожий на природний газ і вирішує проблему великої і стабільної теплової потужності. Єдиний недолік цього енергоресурсу - це ціна. У перерахунку на теплові гігакалорії - пропан поки що дорожче від природного газу від 2% до 10% в залежності від сезону споживання.
Проблеми і перспективи розвитку скрапленого газу в україні читайте і дивіться відео на сайті.
Давайте детально розберемо причини, які штовхають власників промислових підприємств відмовитися від природного газу і переходити на автономний скраплений газ, незважаючи на велику вартість пропан-бутану.
 1. Низька калорійність природного газу, зниження тиску в розподільних газопроводах природного газу.
 Директора і інженери підприємств заявляють, що на їхню спостереження за останні 7 років витрата природного газу на одиницю продукції збільшився. Прогрів сушок і печей іноді просто неможливий так як недостатньо теплотворення природного газу. При максимальному споживанні природного газу в зимовий період у багатьох споживачів в кінці газової лінії спостерігається падіння тиску, що в свою чергу призводить до аварійних зупинок всього газоспоживаючого обладнання.
 2. Маніпуляції з повіркою лічильника, спеціальне затягування процесу перевірки і примус до покупки нового лічильника.
 Найбільшого поширення отримали звернення в нашу компанію, пов'язані зі штучним затягуванням процесу перевірки лічильника від газорозподільних компаній. Лічильник знімають на перевірку, після чого наполягають на переробці вузла обліку та заміні лічильника. Природно, в період відсутності лічильника підприємство несе мільйонні збитки, так як змушені зупинити виробництво. 
3. Суднові процеси. Постачальники природного газу виставляють штрафи за вигадані борги за газ.
 ті компанії, які зважилися на споживання природного газу без лічильника стали жертвами судових процесів. Газорозподільні компанії за підсумками місяця зводять баланс споживання природного газу і виставляють мільйонні штрафи за «нібито вкрадений» природний газ. по суті вся недостача і втрати газу лягають на плечі тих компаній, які протистоять штучно затягнутим бюрократичним процесам, працюючи без лічильників.
4. Збільшення вартості отримання технічних умов (ту) на підключення газу в кілька десятків разів до 1 000 000 грн.
на сьогоднішній день підключення природного газу для підприємств з великим споживанням просто абсурдно. Основна причина - це бюрократичні узгодження пов'язані з будівництвом газопроводу, які затягують пуск газу. Крім бюрократії підприємствам з великим споживанням нав'язують ще і газифікацію населених пунктів або реставрацію газорозподільних пунктів (грп). І ці суми можуть становити кілька мільйонів грн. Без урахування вартості самого будівництва прокладки газопроводу. та ж проблема чекає і підприємства, які хочуть збільшити споживання газу.
5. Необгрунтоване тариф на розподіл газу (абонплата) до 100 000 грн. в місяць
промислові споживачі природного газу, також як і побутові споживачі, шоковані рішенням національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (нкреку) які змінили методику розрахунків за газ. Прийняте рішення 1 квітня 2017 р перенесено, але не скасовано. Промислові споживачі будуть платити за газ за двома тарифами. перший - ціна газу як товару, другий - абонентська плата на утримання газорозподільних мереж незалежно від обсягів споживання. Новий тариф (абонплата), встановлений нкреку, нараховується на максимальну потужність лічильника газу.


Вчимося рахувати абонплату за газ для підприємства
Наприклад, на підприємстві встановлено найпоширеніший лічильник G650 (пальники з тепловою потужністю від 5Мвт до 8МВТ). Його максимальна витрата - 1000 кубометрів на годину або близько 720 000 кубометрів на місяць (за розрахунками НКРЕКУ). Тариф на розподіл газу для промислових споживачів компанії «КИЇВОБЛГАЗ» складе - 43,28 грн. (З урахуванням ПДВ) за 1000 куб. м / год. Відповідно абонплата для споживачів з лічильником G650 - 31: 162 грн. в місяць, або 373 944 грн з урахуванням ПДВ в рік. Звичайно ж, такі суми не обґрунтовані для агропромислових підприємств з сезонним споживанням природного газу. Наприклад, зерносушарки працюють від 1 до 3 місяців в рік. Вартість абонплати за зміст газорозподільних мереж залежить від регіону і вираховувалася з урахуванням стану (зносу) газопроводів і співвідношення кількості споживачів в області. Наприклад, найвищий тариф на розподіл природного газу компанії «ЗАКАРПАТГАЗ», який на 53% вище ніж у «КИЇВОБЛГАЗ». 
 
Чому абонплату за газ не скасують?
Асоціація газового ринку попереджає у відкритому листі про можливе виникнення колапсу, пов'язаному з розрахунками за природний газ і послугами його транспортування і розподілу, що ставить під загрозу функціонування галузі. Чому ж Асоціація газового ринку наполягає на тарифі з обслуговування газопроводів?
 
По-перше, це вимога Євросоюзу - привести ринок газу у відповідність з Європейським законодавством. Тарифи були прийняті відповідно до вимог Закону України «Про ринок природного газу», а також у зв'язку з взятими Україною зобов'язаннями перед МВФ, які закріплені в меморандумі від 22.03.2017 р і підписані Президентом і Прем'єр-міністром України.
 
По-друге, терміново необхідне фінансування на реконструкцію аварійних розподільних газопроводів і обладнання. Таким чином, через відсутність нових правил взаєморозрахунків на ринку, сьогодні підприємства галузі залишаються без фінансування. Як наслідок - це унеможливлює виконання робіт з експлуатації та ремонту газорозподільної системи. Україна займає провідне місце в Європі за кількістю аварійних газопроводів. Загальна протяжність газопроводів в Україні 409,3 тис. км.

 
По-третє - це загроза безпечної роботи аварійної газової служби. Відсутність тарифу ставить під загрозу виплату заробітної плати 53 тисячам працівників і призводить до вимушеного припинення поставок газу споживачам України.У іронія не тільки в масової заборгованості платежів за газ, а й в податковому законодавстві України. За фактом газові компанії відпускають газ без передоплати, але грошей не отримують. У бухгалтерському обліку за Актами - максимальна виручка, з фінансів - заборгованість населення (дебіторська заборгованість). В результаті підприємство платить умовний (паперовий) податок на прибуток на той прибуток, який компанія не отримала.

6. Необґрунтовані вимоги щодо заміни існуючих газопроводів на території підприємства.
 
Деяким підприємствам, у яких вже прокладені підземні газопроводи природного газу, нав'язують монтаж нового надземного газопроводу на території підприємства за його ж рахунок. Аргументом від деяких «нечистих на руку» працівників газорозподільних мереж є внутрішній Наказ по підприємству газової компанії. Ця вимога ніяк не відповідає ДБН В.2.5- Газопостачання, Законодавчим Актів або з Постановою Кабінету міністрів.
 
7. Некоректний облік природного газу з боку газопостачальних компаній. Невірні поправочні коефіцієнти на температуру і тиск.
 
Підприємствам, які ведуть облік газу без коректорів газу в зоні ризику, привласнюють неправильні коефіцієнти для розрахунків за газ. При відсутності електронного коректора об'єму газу, показання лічильника не є фактичним. Для розрахунку вводяться поправочний коефіцієнт, який залежить від температури і тиску газу. Через неправильнікоефіцієнти можна переплачувати за природний газ від 5% до 30%.
 
Деякі підприємства використовують нашу компанію УКРАВТОНОМГАЗ для шантажу і торгів з облгазами. Були навіть випадки, коли Директор підприємства вибирав природний газ після довгих торгів з облгазами. Основний аргумент в цих торгах - це загроза відмовитися від природного газу та встановити газопостачання пропан-бутаном звернувшись в УКРАВТОНОМГАЗ. Але через пару років ми все ж встановлювали нашу автономну систему газопостачання пропан-бутаном на цьому підприємстві.
 
Ажіотаж на аварійне газопостачання викликаний й сезонністю. Саме травень місяць ключовий для прийняття рішення щодо енергобезпеки підприємства на наступний опалювальний сезон. Директори та інженери підприємств знають, для того, щоб підготуватися до опалювального сезону необхідно мінімум 4-6 місяців. Саме такий термін будівництва «під ключ» системи аварійного газопостачання пропан-бутаном. 
Автор: Андрій Дорофеєв, директор УКРАВТОНОМГАЗ
 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.