15 фактів про ціну на газ, про які всі мовчать

09 грудня, 10:34

Як скраплений газ пропан-бутан допоможе Україні перемогти газова криза, чому пропан-бутан - це вигідна альтернатива природному газу, що таке SNG-система - відповіді на ці питання дивіться в  інтерв'ю директора УКРАВТОНОМГАЗ для журналу «OILMARKET».

  1. Україна споживає газ на рівні розвинених промислових країн

Спочатку хочемо повідомити приголомшливий факт: Україна спалює так багато газу, ніби на верфях Миколаєва будують Містралі, а з Одеси їздить підводний поїзд прямо в Лондон. Задумайся - найбідніша країна Європи з бовтаються на соплях економікою в 2014 році споживала газу більше, ніж Франція!


Якщо ти коли-небудь побачиш на вулиці бомжа, який спалює стодоларові купюри, щоб зігрітися, знай - так виглядає Україна, у якої роками не вистачало грошей, щоб заплатити за газ, але в цей час люди взимку відкривали кватирки, тому що в квартирах топили так, що було жарко. 

5епа

 

2. І це при тому, що Україна - бідна країна

Наш добробут не йде ні в яке порівняння з країнами, які споживають приблизно стільки ж газу, як Україна. Продовжуючи порівняння з Францією: середньостатистичний француз в 14 разів багатший середньостатистичного українця.

н5

 

3. Більшість газу в Україні споживає населення

Населення використовує газ, в основному, для приготування їжі (в газових плитах) і для обігріву приміщення (в газових котлах приватних будинків). Також на потреби населення йде газ, яким нагрівають воду, яка потрапляє в батареї опалення. Тобто для потреб населення використовується не тільки газ, який в звітах позначений як "газ для населення", а й більша частина газу для теплокомуненерго, і газ для бюджетних організацій (школи, садочки, лікарні).

Разом населення споживає 24 млрд. Кубометрів газу в рік (на графіку відзначені червоними стрілками):

- 15,1 - безпосередньо для населення,

- 7,1 - теплокомуненерго для потреб населення

- 1,1 - теплокомуненерго для потреб  бюджетних організацій,

- 0,7 - для бюджетних організацій. 


Промисловість споживає 14,8 млрд. Кубометрів. 

Ще 3,6 млрд. Кубометрів - це виробничо-технологічні втрати, які неминуче відбуваються під час транспортування газу по трубопроводах.

екр

 

4. Але ми його витрачаємо дуже неефективно

Україна - світовий лідер по розбазарювання енергії - ефективність її використання в Україні набагато менше, ніж в інших країнах. Ефективність показує така цифра, як енергоємність, тобто витрачання енергії на одиницю продукції. Енергоємність в Україні набагато вище, ніж в інших країнах, які споживають приблизно стільки ж газу. 

Виходить, країна не просто споживає багато газу, а пече блакитне паливо бездумно, марнотратно і зовсім не рахуючи витрат! 

олк

 

5. Ще недавно більшість газу ми купували у Росії, а тепер - у ЄС

До недавнього часу майже весь газ нам поставляла Росія. Але нарешті, політики зрозуміли, що треба щось міняти - ненормально, коли в такій чутливій сфері над тобою фактично встановили монопольний контроль. Хоч якась реформа, нарешті, вдалася - Україна зуміла знайти нових постачальників і зменшити залежність від РФ.

еп

 

6. Ціна російського газу була завищеною - інші країни платили Росії менше

Тому в України постійно не вистачало грошей тому ми змушені були брати кредити, які Україна ще довго буде виплачувати - в тому числі і кредиторам з Росії.  

Зараз ситуація поліпшується: завдяки поставкам газу з Європи, Україна добилися від Росії зниження ціни - тепер ми не так сильно залежимо від країни-агресора, і тому Газпром йде на поступки. Ми "дотиснули" Росію у газовому питанні.

ро

 

Для прикладу: в 2013 році уряд "братнього народу" продавало Україні газ дорожче, ніж Франції та Німеччини, які знаходяться на тисячі кілометрів далі, ніж Україна. А пам'ятної восени 2013 року Росія видала уряду Януковича-Азарова кредит на оплату рахунків за "дешевий" газ (тобто Росія дала Україні грошей, щоб Україна заплатила Росії за російський газ). До речі, скоро настає термін виплат за цим кредитом ...

7. Країни ЄС постачають Україні газ дешевше, ніж Росія

Так, європейські капіталісти зараз продають нам газ дешевше, ніж "брати-слов'яни".

уйкрп

 

8. Українці платять за газ, а борги утворюються тому, що не платять олігархи

Дозволь пояснити на пальцях: газ - це такий же товар, як картопля. Щоб газ потрапив в твою кухонну плиту, його, як і картоплю, хтось повинен дістати з-під землі, привезти на ринок, потім донести мішок картоплі тобі під двері і взяти гроші.

Різниця тільки в тому, що коли ти купуєш картоплю, її дістає з-під землі і заносить на поверх той же фермер, якому ти платиш гроші.


З газом все складніше: його добувають, транспортують і заводять до тебе на поверх різні компанії. Проблема в тому, що ті, кому ти платиш за газ (хто завів газову трубу на кухню або нагрів батарею), в останні роки не платили тим, хто привозив газ на ринок. Як ти, напевно, вже здогадався, возить газ держава (Нафтогаз), а грошики у тебе бере облгаз або ТвойГородГаз (Київгаз, Львівгаз і так далі) - в основному приватні компанії, які належать  Дмитру Фірташу, Юрію Іванющенко і іншим олігархам поменше, а також офшорним компаніям, встановити власників, яких неможливо.

цкВА

Українці зазвичай справно платять за комуналку, електрику, воду і газ - ми платимо навіть за ті послуги, які нам не пропонують, наприклад, за холодну воду замість гарячої, за невивезене сміття. Причому з 2014 року твої гроші перераховуються відразу на рахунок Нафтогазу. Але звідки тоді беруться борги? Чи не платить бізнес - ось список найбільших боржників минулого року. Це великі промислові компанії, які теж належать олігархам.


Ми б не дуже хотіли використовувати це заїжджене слово "олігарх", але давай для зручності в цій публікації будемо називати великих бізнесменів, близьких до влади, саме так. 

34ПЕА

9. Неринкова ціна на газ - причина постійних боргів і відсутності інвестицій

Пора зрозуміти - безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, а дешевий газ в нинішній економічній ситуації -  казки для дурнів. Зниження ціна розбещує споживачів - ми думаємо, що газ дешевий, значить, його можна не економити. А чим більше газу Україна витрачає, тим сильніше залежить від імпортного газу, за який треба платити валютою. А грошей у країні -  немає. 


Так, одні тільки ринкові тарифи не врятують нас від газової залежності. Але це крок в правильному напрямку.

Зниження ціна - це відсутність грошей для модернізації інфраструктури, впровадження інновацій, збільшення власного видобутку. Знаєш, чому ЖКГ в такому жахливому стані? Тому що ти роками платив за газ і опалення копійки!

Зниження ціна - це велика можливість для корупції, тому що якщо пільги надаються адресно (субсидії), їх простіше проконтролювати. А якщо пільги надаються всієї галузі (дотації) - це величезна кількість грошей, які не мають конкретного одержувача, за якими особисто ти не стежиш. Згадай, скільки Україна витратила на дотації для шахтарів Донбасу, куди ці гроші йшли і до чого це призвело. 


Думаєш, що держава знову покриє різницю? А звідки у держави гроші? Ту суму, яку ти недоплатив, держава кілька разів витягнуло у тебе з кишені, просто ти про це не замислювався. (Про це читай нижче)

ЙУЕАИП

10. Уже є перші зміни - для промисловості діють ринкові ціни

Нафтогаз України почав підвищувати ціну на газ для підприємств з 2014 року. А для населення ціни підвищуються поступово. Тобто той тариф, який ти бачиш в платіжці, ще не остаточний, не ринковий. Газ (або тепло) буде коштувати ще більше.

ЦКроп

 

11. Політики, які лають нинішній уряд за підвищення тарифів, теж збиралися їх підвищити

Сьогодні вигідно говорити, що підвищувати тарифи, нібито несправедливо, але це гра на твоїх емоціях і омані про існування безкоштовного сиру. Це не має нічого спільного з економікою. Найдивовижніше, що минулі уряди обіцяли підвищити тарифи на газ для населення. Чому вони це обіцяли? Щоб отримати кредити від МВФ, частина яких йшла на погашення боргів за газ.  Кредити брали тому, що у країни не вистачало грошей на те, щоб розрахуватися за куплений у Росії газ.

Тобі це нічого не нагадує? Уряду Азарова і Тимошенко вели себе точно так само, як ти, коли купив новенький iPhone в кредит. Коли взагалі-то грошей не було навіть на похід в ресторан, але тобі хотілося щоб всі думали, що ти можеш дозволити собі купити дорогий смартфон.
 
Тому можеш навіть не сумніватися - якщо вони знову прийдуть до влади, то будуть слідувати затвердженим з МВФ плану підвищення цін на газ. 

4еор

Ти напевно обурився: чому МВФ вимагає підвищити тарифи? Все просто: МФВ можна порівняти з банком, який видає кредити країнам. Уряд може отримати кредит у МВФ точно так же, як ти зміг взяти кредит на новенький смартфон. Пам'ятаєш, у банку були умови: робота, рівень зарплати?


Свої вимоги є і у МВФ. Наприклад, Фонду потрібно підтвердження того, що країна-боржник зможе повернути борг і відсотки. Для цього потрібно "залатати дірки": провести реформи, забезпечити можливість розплатитися за боргами. Підвищення тарифів - спосіб "залатати дірку", в яку вилітають величезні гроші - твої гроші - і забезпечити платоспроможність держави. 

12. Тарифи підвищуються ще й тому, що ми купуємо газ - власного нам не вистачає - а іноземний газ дорожчий за український

Україна видобуває лише 20,5 млрд. Кубометрів газу, а використовує 42,6 млрд. Кубометрів.

фрп

Так, за останні роки споживання газу зменшується, але поки не настільки, щоб перекрити його власним видобутком.

ецро

Якщо встановити ринкові тарифи, то у Нафтогазу з'явиться можливість інвестувати в розвиток нових родовищ в Україні. Тобто якщо ти будеш платити за ринковими тарифами, то профінансуєш енергонезалежність України та нові робочі місця (адже на майбутній українській свердловині потрібно комусь працювати).

А продавати дорогий газ населенню дешево, при тому, що у держави немає для цього грошей - це соціалізм, якого ми не можемо зараз собі дозволити.  

13. Та й газу Україна видобуває все менше і менше
Тенденція до зниження власного видобутку збережуться вже довгий час. Справа в тому, що видобуток газу вимагає постійних інвестицій, а через низькі тарифи у держави просто не було для цього грошей. Крім того, з видобутку українського газу "вдарила" окупація Криму - Чорноморнафтогаз, дочірня компанія Нафтогазу, яка працювала в Криму, втратила контроль над своїми активами на півострові, тому газу з Криму Україна більше не отримує. 

уймпа

14. Чим менше тарифи, тим менше податків платить Нафтогаз. А це найбільший платник податків країни

Саме Нафтогаз платить більше всіх ПДВ - а за рахунок ПДВ фінансуються дитсадки, школи, лікарні. Якщо не податки Нафтогазу, то наші горе-політики будуть фінансувати все це за рахунок пенсій, як Росія фінансує війну проти України. 

к3п

15. Що змінилося б, якби тарифи були ринковими?

Бюджет отримав би більше грошей у вигляді ренти і податків, які можна було б інвестувати у видобуток газу - збільшити видобуток можна було б протягом 2-3 років з початку інвестування. Відповідно, зменшилася б потреба у закупівлі газу у інших країн, а у постачальників зменшиться попит на іноземну валюту, тобто зменшиться тиск на гривню.

За рахунок збільшилися доходів бюджету можна фінансувати субсидії найбіднішим, установку лічильників, програми з енергоефективності. 

уп

Інформація надана businessviews.com.ua

Стати незалежним разом з нами!

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.