Резервуар для газу LPG новий чи бу – що вибрати?

19 липня, 11:12

Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу.

 

Резервуар для газу LPG новий чи бу – що вибрати?

 

Однією з переваг пропан-бутану є автономність за рахунок використання резервуарів для скрапленого газу. Основним елементом автономної системи газопостачання є резервуар для скрапленого газу пропан-бутану (LPG). Основною перевагою газового бу (що були у використанні) резервуару є ціна, але давайте розберемось які недоліки можуть приховуватись у відновлених резервуарах, які дуже часто є причиною аварійних ситуацій на підприємствах.

 

Резервуар для газу LPG б/у
Резервуар для газу LPG новий

 

На що звертати увагу при виборі старих відновлених резервуарів ?

 

1) ПАСПОРТ НА ПОСУДИНУ, ЩО ПРАЦЮЄ ПІД ТИСКОМ

Термін експлуатації нових резервуарів для пропан-бутану 20 років, і кожні 10 років всі резервуари повинні проходити опосвідчення експертною організацією на придатність до експлуатації. Резервуари, в яких термін служби вже закінчився, теж можна використовувати, але тільки після експертного обстеження кожні 4 роки, що вказано в «Експертному заключенні». Головні параметри, на які треба звернути увагу в Експертному звіті, крім дати закінчення терміну – це товщини днищ та листів, марка сталі  (09Г2С, 16ГС). Також радимо перевірити діаметри і довжини всіх елементів резервуару в кресленні та по факту, щоб переконатись, що паспорт на посудину, що працює під тиском, дійсно відповідає даній газовій ємності.

На ринку часто зустрічаються резервуари без паспортів на «Посудини що працюють під тиском», та сертифікатів про безпечне використання (Наказ № 333 від 05.03.2018 Про затвердження Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском). Тому, при виборі резервуарів, які були в експлуатації, в першу чергу потрібно звертати увагу на документи, які додаються до резервуара, а саме – «Паспорт посудини, що працює під тиском».

 

Паспорт посудини, що працює під тиском
Паспорт посудини, що працює під тиском

 

Однією з головних проблем резервуарів без документів є неможливість їх показати в проектній документації та ввести в експлуатацію. Також є ризик того, що ємність може бути непридатна для роботи під високим тиском, що може призвести до зупинення роботи підприємства, витоку газу або ж аварійних ситуацій.

Але наявність технічного паспорту та експертного заключення на резервуар не завжди дає гарантію якості та можливість експлуатації газового резервуару. Нами зафіксовані випадки підробки технічних паспортів, підробки експертних звітів. Тому ми радимо перевіряти товщину стінки резервуарів ультразвуковим товщиноміром, перевіряти «врізки» та «латки» в днищах та обичайках конструкцій резервуару. Також радимо вимагати у вашого постачальника документ, який зможе з вас зняти відповідальність в разі аварійної ситуації - Акт гідравлічного випробування резервуару на герметичність та міцність, наданий вашим постачальником.

2) ЗАПІРНА, ЗАПОБІЖНА ТА КОНТРОЛЬНО-ВИМІРЮВАЛЬНА АРМАТУРА

Запірна арматура (шарові крани, клапани, вентилі) - це самий відповідальний елемент конструкції резервуару для скрапленого газу,  оскільки може мати витоки газу з посудини, або ж взагалі бути непридатною для експлуатації (зношення, корозія, закінчення терміну експлуатації, пошкодження). Несправна запірна арматура може призвести до витоку газу, аварії та навіть пожежі.

Ми радимо використовувати тільки нову арматуру на старих резервуарах та цистернах. Після аварійних ситуацій ми спостерігали на об’єктах замовників резервуари без запобіжно-скидних клапанів та з непрацюючими вентилями (засувками) 50-ти річної давнини.

 

Несправна запірна арматура
Cправна запірна арматура

 

Правильне відновлення бу арматури коштує дорожче ніж нова арматура, так як вона потребує заміни унікальних запасних деталей та ущільнювачів. Найголовніше – арматура повинна пройти випробування на спеціальних стендах, чого на жаль ніхто не робить.

Найменша неприємність, яка часто трапляється внаслідок установки старих непрацюючих  шарових кранів та запобіжних клапанів - це втрата газу вартістю від 100 000 грн. до 500 000 грн. в період першого зливу газу з транспортної цистерни в стаціонарний бу резервуар.

3) ЯКІСТЬ ВІДНОВЛЕННЯ ЗОВНІ ТА ВСЕРЕДИНІ РЕЗЕРВУАРУ

Дуже часто недобросовісні продавці приховують історії резервуарів, які зазвичай використовувались не за призначенням – в них могли зберігатися мінеральні добрива чи мазут, або вода. Покупці резервуарів, які вибирають відновлені резервуари, повинні перевірити резервуар всередині та вимагати чистки іржі та промивки хімічними розчинами всередині цистерни. В нас були випадки, коли разом з газом поступав мазут з водою при першій пуско-наладці обладнання, коли замовник повірив продавцю бу ємності.

Надземні резервуари піддаються зовнішньому візуальному контролю – можна побачити нерівні зварні шви (не заводські), тонкі місця корозії, «латки» та «врізки» в корпус посудини, викривлені листи металу, та неякісне фарбування. Але набагато складніше з підземними резервуарами.

Підземні резервуари під тиском для зрідженого газу обов’язково мають покриватися гідроізоляцією. Замовнику дуже тяжко без експертів і спеціального обладнання перевірити адгезію, товщину та міцність ізоляцій іскровим дефектоскопом.

Є два види ізоляційних покриттів:

  1. БІТУМНИЙ.  Найдешевший вид ізоляційного покриття на основі бітуму, ємність спочатку покривається бітумною мастикою (ґрунтовкою) потім в два шари наноситься рулонна гідроізоляція на основі бітуму. Товщина бітумного покриття повинна становити мінімум 5000 мікрон (5 мм).
  2. ПОЛІМЕРНО-ЕПОКСИДНИЙ.  Всі нові ємності покриваються різними спеціальними полімерами (фарбами), товщини покриття достатньо 500 -1000 мікрон (0,5-1 мм), в залежності від складу компонентів. Нанесення такого виду ізоляції на бу резервуари буде дуже дорогим, так як старий метал вже не гладкий, та має в своїй структурі пори по 500-1000 мікрон. Для того щоб старий резервуар приблизити до стану нового, потрібно витратити полімерного покриття в 2 рази більше.

 

Бітумне ізоляційне покриття
Полімерно-епоксидне ізоляційне покриття

 

Отже, при купівлі Б/В резервуарів потрібно розуміти, що це супроводжується додатковими витратами, та ризиками аварійної роботи.

В яку сторону зробити вибір? Старий резервуар з загадковим минулим без документів? Чи виготовлення резервуарів під замовлення в Україні за шалені гроші та терміни виготовлення? ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ» пропонує нові резервуари польського виробництва з завжди наявним складом в Україні надземних та підземних резервуарів об’ємом 4,85 м3 та  9,2 м3.

Всі наші резервуари мають вже встановлену запірну, запобіжну та контрольно-вимірювальну арматуру світових брендів. Всі резервуари мають Паспорти та відповідають європейським та українським сертифікатами якості.

Наявні дозвільні документи на газові резервуари LPG

  • Експертиза типу Модуль В
  • Сертифікат відповідність типу Модуль D
  • Декларація про відповідність

 

Резервуари ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ»
Резервуари ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ»

 

Покупці ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ» надають перевагу нашій компанії не тільки за якісні товари й послуги, а й за юридично-фінансову безпеку. Наша компанія завжди проходить перевірки службами безпеки компаній замовників через наявність в нас матеріально-технічної бази та штату працівників. Ми завжди готові зареєструвати податкову накладну на наступний день після оплати. Багато підприємств постачальників в Україні не реєструють податкові накладні та мають критерії ризикових суб’єктів господарювання, чим наражають своїх покупців не тільки на неповернення податкового кредиту (ПДВ), а призводять до зустрічних перевірок фіскальних органів. 

 

Резервуари ТОВ «УКРАВТОНОМГАЗ»

 

 

ТОВАРИ УКРАВТОНОМГАЗ
Ціна 333250₴ грн
Акція
985.00
Ціна 313250₴ грн
Акція
200.00

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.