Опалення на LPG: шанс замислитися знову (коментар для ENKORR)

01 жовтня, 21:54

Директор із стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Андрій Дорофеєв надав коментар щодо ситуації з економічної ефективності пропан-бутану на фоні останніх цінових максимумів на природний газ. Посилання на колонку паливного інформаційного ресурсу ENKORR тут.

 

Ціна на газ, енергоефективність і диверсифікація постачань природного газу — це ключові теми, які обговорюються у всіх засобах масової інформації. У світлі цього автономне газозабезпечення пропаном набуває своєї актуальності з новою силою. Давайте розберемо, як ідуть справи з «автономкою» з урахуванням нових умов на ринку природного газу.

 

северный поток

 

Сьогоднішня паніка дуже схожа на ситуацію в 2014 році. У зоні ризику опинилися промислові й сільгосппідприємства з великим споживанням природного газу. Багато хто побоюється, що Росія запустить «Північний потік-2» і припинить постачання природного газу через Україну, як це було на початку 2009 року. Власники підприємств розуміють, що їх об'єкти будуть першими відключені від газопостачання або в кращому випадку їм буде зменшено ліміти на природний газ, на відміну від соціально-побутової сфери його споживання. Розклад дає привід ще раз поглянути на пропан-бутан як гарний варіант заміщення природного газу не тільки промисловістю, а й домогосподарствами.

 

Що з LPG у сусідів?

Країни Євросоюзу вже давно використовують скраплений газ пропан-бутан як один із інструментів зменшення залежності від природного газу. В Україні LPG в основному використовують як пальне для автомобілів, і тільки зараз з'явилися перспективи застосування пропану для заміщення природного газу поряд із LNG, CNG, воднем і біометаном.

 

Польща – прекрасний приклад реалізації стратегії диверсифікації постачань газу з Росії. Країна досягла газової незалежності не тільки за рахунок скрапленого метану (LNG), але і за рахунок скрапленого вуглеводневого газу (LPG). Сьогодні в Польщі експлуатується понад 110 тис. газгольдерів (ємності для скрапленого газу, який використовується для опалення), а споживання LPG в сфері опалення житла і промислових приміщень перевищує 700 тис. т на рік. Таким чином заміщується близько 1 млрд куб. м природного газу.

 

дом


Чому в Польщі розвивається автономне газопостачання пропаном? По-перше, свою роль відіграє податкова політика. Акцизний податок на скраплений газ, який використовується для опалення, має нульову ставку. Тому газ LPG дешевший від природного для систем опалення. В Україні якісь зміни в плані компенсації акцизного податку на скраплений газ для систем опалення найближчим часом малоймовірні. З огляду на корупцію і бездіяльність виконавчої влади, є великий ризик, що знайдуться ті, хто «нагріє руки» на законодавчих новаціях.

 

По-друге, Польща надає користувачам безповоротні субсидії. Автономні системи газопостачання підпадають під Державну програму «Чисте повітря», за якою малозабезпечені власники домогосподарств до 2029 р. можуть отримати безповоротну субсидію до 53 тис. злотих (370 тис. грн) на заміну старих не екологічних твердопаливних, вугільних і дизельних котлів. В Україні такого масштабу субсидії також сумнівні.

 

По-третє, в цій країні куди простіше проходить встановлення систем опалення пропаном. Реєстрація відбувається в одному органі – технічного контролю за декларативним методом. На відміну від України, узгодження систем газопостачання LPG в десятку державних органів відсутні. І це той момент, де наша країна може перейняти досвід порівняно швидко і без шкоди для бюджету.

 

А за океаном?

У США на законодавчому рівні передбачено обладнання аварійних систем газопостачання LPG для регіональних газотранспортних компаній. Синтетичний натуральний газ (SNG) за допомогою змішувальних установок Propan-Air використовується для підмішування в трубопроводи з природним газом. SNG використовують при аварійних пікових навантаженнях споживання природного газу, коли в газопроводах відбувається падіння тиску, або внаслідок зниження калорійності натурального газу. І це також хороший приклад для запозичення Україною.

 

схема

 

Шанс для пропану

Основна перевага пропану порівняно з LNG, CNG, воднем і біометаном – це невеликі інвестиції в інфраструктуру зберігання і доставки газу, мобільність і швидкість запуску альтернативного газопостачання.

 

Для заміщення 1 млрд. куб. м природного газу на рік необхідно приблизно € 60-100 млн інвестицій в будівництво аварійно-резервної системи газопостачання LPG.

 

Сьогодні пропан для промисловості став відчутно дешевшим від природного газу в перерахунку на енергетичні одиниці: ціна 1 Гкал, отриманої за допомогою метану, вже коштує понад 4 тис. грн (з ПДВ), а пропан-бутану – менше 3 тис. грн (з ПДВ). Тобто, тепло з метану для підприємств обходиться дорожче від тепла з пропану вже на третину.

 

соотношение цен

 

Інвестиції в устаткування і монтаж для переходу на пропан – від 500 тис. то 5 млн грн і більше, залежно від обсягів споживання газу. Наприклад, найшвидша окупність – у асфальтних заводів. Для типового проєкту сума інвестицій в автономну систему газопостачання з сумарною тепловою потужністю горілок 15 тис. кВт складе близько 3 млн грн. Завод за місяць споживає близько 200 тис. куб. м природного газу. З новими цінами на газ – це близько 6 млн грн. Калорійний еквівалент 20 тис. кубів газу – близько 140 т пропан-бутану, що в сьогоднішніх цінах дорівнює 4,2 млн грн. Тобто, на паливі підприємство в місяць економить 1,8 млн грн, а інвестиції в переобладнання відіб'ються в нинішніх умовах менш, ніж за 2 місяці.

 

Зрозуміло, ціни на природний газ не завжди будуть такими. За прогнозами Fitch Ratings, природний газ здорожчає ще до кінця цього року. Зниження ціни очікується у 2022-му з подальшою її стабілізацією до 2024 року. З іншого боку, відкату до значень 2020 року поки ніхто не очікує. Таким чином, у 2022 році можливий не тільки ціновий паритет на метан і пропан, але й економічна перевага LPG в генерації тепла.

 

Але головне, що газові кризи мають звичку повторюватися, що підвищує важливість автономних систем газопостачання.

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.